Annons
 

11 tips för dig som ska börja plugga i en ny stad

Ska du plugga din drömutbildning på ny ort? Baaam har tipsen för att du ska få ut det mesta av din studietid – och trivas i din nya stad!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Att flytta till en ny stad kan både vara läskigt och utmanande, men också alldeles fantastiskt! Här är elva tips för en roligare studenttid på din nya ort!

1. Ta en dag i taget
Du har flyttat till en ny stad, och har garanterat mycket att tänka på. Studerar du på hemmaplan kanske du bara behöver fundera på valet kring utbildningen. Nu har du desto mer omställning! Och det är helt normalt att oroa sig över om boendet kommer funka, om du kommer hitta vänner och om du kommer trivas i staden. Det kanske tar lite tid innan alla bitarna faller på plats, men du vet inte förrän du har provat. Det kommer att bli hur bra som helst! Ta en dag i taget.

Annons

2. Säg ja till alla studentgrejer
Även om du är sjukt trött efter skolan, haka på eventuella nollningar och insparksfester som är i början. Antingen tycker du att det är superkul och självklart, men tillhör du den sorten som tycker att sånt är jobbigt – försök vara med ändå. Även om det kan ta lite energi i början så är det värt det, och det är lättare att lära känna andra i början av skoltiden. De flesta är ju i samma situation som du och är helt nya i stan.

nollning-gif
Bildkälla

3. Skapa trivsel i ditt boende
Bästa sättet för att känna dig trygg och hemmastadd är att packa upp direkt när du kommer fram, och skapa en trivsel oavsett om det är ett studentrum eller en lägenhet. Bädda med dina finaste lakan, köp blommor eller vad som helst som får dig att känna dig som hemma. Det kommer bli så mycket roligare att komma hem från skolan då!

4. Hitta dina rutiner
Gillar du att träna? Kolla upp vilka ställen som finns. Sitter du helst på bibblan eller föredrar du att plugga hemma? Gör det som känns bäst! Hitta helt enkelt dina rutiner för både plugget och fritiden och du kommer fortare att känna dig som hemma. Vi lovar!

5. Lär känna staden
För att undvika att trigga igång hemlängtan och saknad efter familj och vänner – ge dig ut i stan när du är ledig och upptäck nya platser. Du kommer bo in dig så mycket fortare!

lar-kanna-staden
Bildkälla

6. Köp böcker begagnat och spara pengar till annat
Kurslitteratur är en tråkig utgift, men det går att komma undan billigare om du köper böckerna begagnat. Spana in Campusbokhandeln och Kurslitteratur.se för prisvärda alternativ. Glöm inte att sälja böckerna sedan när du är klar med dem, så du får pengar över till annat. Pubhäng eller fikor på stan, till exempel.

7. Gå med i studentgrupper på Facebook
Oavsett om du pluggar i en riktig studentstad eller på mindre ort så finns det alltid studenter som vill hitta på saker. Gå med i grupper på Facebook och se vad som händer i stan! Är utbudet torftigt, varför inte arrangera något själv? Det uppskattas alltid med doers!

8. Socialisera mera!
Sätt dig bredvid andra på lunchen och planera saker med dem. Eller varför inte ta steget att prata med en tänkbar crush? Ta för dig! Det här är ditt nya äventyr, se till att få ut det mesta av det!

plugg-ny-stad
Bildkälla

9. Boka in saker att se fram emot
Har du vänner hemma som du längtar efter att få träffa? Bjud dem till stan eller åk hem och hälsa på med jämna mellanrum. Det kommer ge dig ny energi!

10. Bolla tankar med andra
När allt är nytt kan det vara mycket känslor i kroppen, roliga som jobbiga. Håll inte inte tankarna för dig själv. Prata med andra och bolla eventuella orosmoln. Det kommer kännas så mycket bättre efteråt! Känner du ingen i stan i början som du vill prata känslor med, ring en kompis eller en förälder och berätta om din dag.

11. Ha kul!
Det kanske bästa tipset av alla, glöm inte att ha kul! Det här är ju ditt nya äventyr. Du kommer att lära känna en massa nya människor, upptäcka en ny stad och kunna söka dina drömjobb när du är färdigutbildad. Njut av den här tiden, den kommer att bli toppen!

Läs också:
Bostadsbristen i Sverige leder till psykisk ohälsa
7 platser du och din BFF måste besöka (innan ni blir vuxna på riktigt!)
14 situationer du bara förstår när du tentapluggar

Foto: IBL