Annons
 

Här är åtta mäktiga kvinnor som regerar – och som du borde känna till

It's a man's world, men det håller på att ändras. Här är åtta kvinnor som redan styr sina länder – och det med bravur!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Linnéa Claeson: Det här är min önskelista till svenska politiker

2016 kunde USA ha valt sin första kvinnliga president – men de valde Donald Trump. Men inte ens Sverige har lyckats med att ha varken ett kvinnligt statsöverhuvud eller regeringschef. Världen är dock stor och på många ställen är det redan kvinnor som sitter på makten – här är åtta av dem.

Annons

num-1

Angela Merkel, förbundskansler i Tyskland

angela-merkel
Sedan 2005 har Angela Merkel och hennes parti Kristdemokratiska unionen (CDU) styrt i Tyskland. Hon är den första politikern med en uppväxt i Östtyskland som innehaft ämbetet och även den första kvinnan att bli förbundskansler. Innan hon klev in i politiken var hon forskare i kvantkemi och hon har en doktorsexamen i ämnet. De som stödjer henne kallar henne ofta för ”mutti”, ”mamma”, hon har även beskrivits som EUs egentliga ledare och 2011 utsågs hon till världens näst mäktigaste person av tidningen Forbes. Kort sagt är hon en av de mäktigaste kvinnorna i modern tid.

num-2

Drottning Elizabeth II, Storbritannien

drottning-elizabeth
I över 60 år har Drottning Elizabeth II styrt över Storbritannien. Dessutom är hon statsöverhuvud för 16 självständiga stater, engelska kyrkans högsta beskyddare och drottning av Antigua och Barbuda, Australien, Bahamas, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Kanada, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea, Saint Christopher och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Salomonöarna och Tuvalu. När hon tillträdde tronen var hon bara 26 år gammal och hon är den drottning i Storbritanniens historia som regerat längst. Med sina 90 år fyllda är hon därtill den äldsta monarken.

num-3

Drottning Margrethe II, Danmark

drottning-margrethe
När Drottning Margrethe föddes var hon även prinsessa av Island och fick därför även namnet Þórhildur (Thorhildur). Men hon föddes inte till tronarvinge eftersom det inte tilläts enligt successionsförordningarna. Men när hon inte fick några bröder bestämdes att hon skulle få ta över tronen – och 1972 blev hon Danmarks första kvinnliga monark sedan drottning Margrethe I under Kalmarunionen 1388-1412. Hon utser även formellt regeringen, kan avsätta regeringen och parlamentet och utlysa folketingsval. Dessutom är hon en begåvad konstnär och under pseudonymen Ingahild Grathmer har hon bland annat illustrerat J.R.R. Tolkiens berättelser om Härskarringen samt översatt Simone de Beauvoir till danska.

num-4

Ellen Johnson Sirleaf, president i Liberia

ellen-johnson-sirleaf
Sedan 2005 har Ellen Johnson Sirleaf varit president i Liberia. Hon är den första direktvalda kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land och tillsammans med Tawakkul Karman och Leymah Gbowee tilldelades hon 2011 Nobels fredspris med motiveringen ”för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och kvinnors rätt till fullt deltagande i fredsbyggande arbete”.

num-5

Tsai Ing-wen, president i Taiwan

tsai-Ing-wen
Tsai Ing-wen tillträdde som Taiwans första kvinnliga president den 16 januari 2016. Hon har fått kritik för att hon inte är gift eller har några barn – men hon tycks inte brydd av detta utan lägger gärna ut bilder på Facebook på sina katter. ”När det kommer till kärlek är alla likställda. Jag är Tsai Ing-wen och jag stöttar allas rätt till äktenskap. Alla borde få leta efter kärlek helt fritt och finna sin egen lycka” ska hon ha sagt.

num-6

Aung San Suu Kyi, statsöverhuvud i Myanmar

Aung-san-Suu-Kyi
1988 pågick stora, våldsamma studentprotester i Buurma mot regeringen och Aung San Suu Kyi anslöt sig till protesterna. Oppositionspartiet Nationella demokratiska förbundet (NLD) bildades där hon blev partisekreterare – men året därpå sattes hon i husarrest. 1991 tilldelades hon Nobels fredspris i arresten. 1997 fick hennes man obotlig prostatacancer men trots att ledare som FN:s generalsekreterare Kofi Annan och påven Johannes Paulus II gjorde allt i sin makt fick han inte träffa sin fru och 1999 dog han, då hade de inte setts sedan julen 1995. Totalt spenderade hon 15 år i husarrest under olika perioder tills hon släpptes ut 2010. 2012 fick hon tillslut ta plats i parlamentet. U2 har tillägnat henne en låt, Luc Bessons film ”The Lady” handlar om hennes liv och hon har tilldelats mängder med priser. Hon får officiellt inte bli president eftersom hennes man och barn är britter men man skapade en ny titel åt henne för att ge henne mer makt.

num-7

Michelle Bachelet, president i Chile

Michelle-Bachelet
När Michelle Bachelet blev president 2006 blev hon den första kvinnan i Latinamerika att få en sådan position. När hon avgick 2010 blev hon den första verkställande direktören för det nystartade Förenta Nationernas enhet för jämställdhet och stärkandet av kvinnors rättigheter. 2014 blev hon som första person i Chile omvald till president. Hon kan även tala spanska, engelska, tyska, portugisiska, franska och lite ryska.

num-8

Ameenah Gurib, president på Mauritius

Ameenah-Gurib
Ameenah Gurib är forskare inom biologisk mångfald, har skrivit över 28 böcker som säljs världen över och blev 2015 Mauritius första kvinnliga president. Hon har tillägnat sin presidentpost sina föräldrar som hon sagt ”hade visionen att utbilda sin dotter under en tid när bara pojkar fick chansen”.

Källa: Marie Claire och Guide to female leaders.
Bildkälla: IBL.