Annons
 

Cherrie avslöjar sina skönhetstips och Rinkebys bästa beautyställe

Cherrie Hersi har just släppt sitt Rnb-doftande debutalbum Sherihan som snurrar på repeat hos CHICs redaktion. Hennes röst och hela hennes väsen utstrålar skönhet som kommer inifrån och hennes beauty-rutiner är lika okomplicerade som hennes kärleksfulla budskap.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Berätta om din bakgrund. Hur den har format den du är idag?
– Mina föräldrar kommer från Somalia, jag föddes i Norge, växte upp i Finland och kom till Sverige år 2000. Min barndom tillhör Finland, men hela ungdomen och det som har format mig som vuxen människa är typ Rinkeby.

Annons

Vad betyder Rinkeby för dig?
– Gemenskapen är det som är utmärkande för ett ställe som Rinkeby. Alla känner varandra, ens tjejkompisar har ens hemnycklar, våra mammor känner varandra. Min mamma kan be min tjejkompis om hjälp och jag kan hjälpa hennes mamma. Här finns ett skyddsnät som består av systerskap, vilket är extremt viktigt i en miljö som kan vara lite hårdare.

Du har just släppt ditt debutalbum, hur vill du själv beskriva det?
– Albumet heter Sherihan som är mitt riktiga namn. Soundet består av renodlad organisk Rnb med inslag av modernare hip hop och pop. Jag har jobbat med det i två år. Det är min livshistoria, men jag har försökt framställa den på ett sätt så att alla ska kunna relatera till den. Det är musik som har behövts väldigt länge i Sverige.

Vad vill du berätta med dina låtar?
– På albumet pratar jag om min barndom. Om att inte ha någonstans att bo och om att flytta runt i flera år med min ensamstående mamma. Jag pratar om rasismen som vi mötte i Finland och hur Sverige blev vår räddning. Men också om hur det känns att se det samhälle som räddade oss utvecklas till någonting annat som kanske inte känns lika bra längre. Samtidigt är Sherihan en väldigt hoppfull skiva som symboliserar min personliga seger som är universell. Den handlar om att våga göra det man älskar, att ge sitt liv till det och att göra allt med kärlek. För kärleken, till oss själva och alla runt omkring oss, är the number one thing som kommer att rädda oss och ta oss vidare i livet. Mitt syfte med skivan är att beröra folk med saker som de kanske inte blivit berörda av förut på svenska, på det här sättet. Jag vill göra musik som känns! När jag var liten hade jag önskat att det fanns tjejer som sjöng låtar som värmde mitt hjärta. På mitt språk.

cherrie intervju 2016

Cherrie är sångerska och aktuell på Baaamest Party 2016.

Vad var det som motiverade dig till att satsa på musiken?
– Jag har kunnat sjunga sen jag var liten, men jag har alltid varit blyg och inte riktigt känt mig som en artist. Men för två år sedan hände det massa saker i mitt liv som fick mig att växa som människa. Jag kände bara, shit, jag har så mycket att prata om! Som ung svart kvinna och muslim som bor i Rinkeby har jag en unik röst som behöver höras. Annars har folk bara artiklar och saker som de ser på Facebook att gå efter.

Vem i musikbranschen ser du upp till?
– Det finns många såklart. Men Seinabo Sey har sagt saker till mig som jag verkligen har tagit till mig och hittat styrka i. Hon var en av de första som hörde min demo och hon sa: “Jag hoppas du förstår vad du har. Din röst och det du pratar om är något vi alla behöver höra. Du representerar allt som andra vill trycka ner, men du pratar från ett kärleksfullt ställe”. Att få höra det av en person vars musik jag beundrar, det betyder allt för mig.

Hur gammal var du när du började sminka dig?
– Fram tills jag fyllde 20 använde jag inget smink alls. Jag vet inte varför. Jag antar att jag var så inne i mina hobbys att jag inte tänkte på hur jag såg ut. Jag dansade mycket och så skrev jag. Jag ville bli författare och pluggade engelsk litteratur i London ett tag. Det var min lillasyster, som är religös praktiserande muslim med sjal och allt, som sa åt mig att börja med smink! Eyeliner var det första jag provade och det enda som jag tycker att jag verkligen passar i. Oftast använder jag den där tuschpennan från Isadora, men ibland använder jag deras vanliga flytande eyeliner. Den sätter sig mer som målafärg och blir glansig och fin. Den kan jag lägga om jag ska till något flott ställe.

Har du några andra sminkfavoriter?
– Jag fyller alltid i ögonbrynen med en mörkbrun brynpenna från H&M Beauty. Jag älskar matta läppar och brukar använda ett matt rött läppstift från MAC. ”Ruby Woo” heter det. Det är verkligen superrött så ibland dämpar jag färgen med en vinröd läppenna från H&M som jag duttar ovanpå. Eftersom jag inte kan så mycket om smink så håller jag mig till det som jag vet funkar. Fast jag köpte just en ny grej från MAC som är skitbra! Ett flytande läppstift som heter ”Retro Matte” i färgen ”High Drama”. Det använder jag när jag ska på finare tillställningar.

Hur tar du hand om ditt hår?
– Jag har extensions som jag gör på Urban Hair i Skanstull. Det är en av de få salongerna i Stockholm som kan hantera afrohår. Förut plattångade jag håret så mycket att alla mina fina lockar försvann och det är dels därför jag har extensions nu. Jag brukar använda schampo och balsam från Shea Moistures ”Coconut & Hibiscus Curl & Shine” serie, som min syster beställer från USA. Ibland masserar jag även in lite arganolja i mitt riktiga hår. I löshåret ska man undvika att ha produkter.

Är du noga med hudvård?
– Inte direkt, men min hy är fin ändå. Jag har faktiskt aldrig haft finnar. Jag tror det beror på att jag inte använder så mycket smink, och att jag dricker massvis med vatten och äter mycket frukt. Jag älskar bananer, som alla andra somalier haha! Annars så sköljer jag mest ansiktet med vatten och använder en fuktkräm från ACO.

Hur doftar du?
– Jag älskar killparfymer och brukar spreja på mig min brorsas ”Eternity” från Calvin Klein så fort jag får en chans. En annan favorit är ”Be Delicious” från DKNY.

Brukar du fixa naglarna?
Jag har en kompis som brukar fixa mina naglar – Diva Nails kallar hon sig. Jag brukar ge henne fria händer. Hon använder ofta lite extremare färger men får det ändå att se stilrent ut. Sist gjorde hon neongula tippar med genomskinliga detaljer, det var så fint!

Finns det några somaliska skönhetsknep som du brukar ta till?
– Min mamma brukar göra ”huruud” som är en gul geggamojja som man blandar och lägger på ansiktet i någon timma. Ansiktet blir jättefräscht efteråt och hudtonen framhävs och glänser lite. Jag brukar passa på att ta lite när min mamma gör den behandlingen någon gång i månaden. Den stinker lite men är verkligen asbra! En annan grej är att borsta tänderna med kol. Vet du hur vita tänder man får då, det är helt sjukt!

Vilken är den bästa beauty-destinationen i Rinkeby?
Face Stockholm har just öppnat här och jag är så excited över det! Dom har asfeta grejer. Jag blir mest glad över att det öppnar en sån affär här i Rinkeby. Personalen är så hjälpsamma, och så har de foundations som faktiskt funkar för mörkhyade! Det är jättesvårt för mörka att hitta smink i Sverige.

Cherrie är aktuell som en av artisterna som uppträder på Baaamest Party 2016 – säkra din biljett här!

cherrie skönhetstips
1. Flytande läppstift, MAC, “Retro Matte Liquid Lipcolour High Drama”, 245 kr. “Min nya matta läppfavorit för kvällsbruk”.

2. Läppstift, MAC, “Lipstick Ruby Woo”, 195 kr. “Jag älskar matta läppstift”.

3. Läppenna, H&M Beauty, “Lip Definer Trailblazer”, 49 kr. “Ibland duttar jag med en läppenna över läppstiftet för att dämpa färgstyrkan.”

4. Ögonbrynspenna, H&M Beauty, “Brow Specialist Espresso Brown”, 39 kr. “Jag har testat dyrare brynpennor men kommer alltid tillbaka till den här, som sitter superbra”.

5. Fuktkräm, ACO, “Caring Face Cream”, 99 kr. “Jag har använt ACOs fuktkräm i flera år”.

6. Parfym, DKNY, “Be Delicious Woman”, 30 ml Edp, 445 kr. “Älskar den doften.”

7. Eyeliner, Isadora, “Colorful Eyeliner 10 Black”, 119 kr. “Eyelinern som jag tar till om jag ska till något flottare ställe”.

8. Balsam, Shea Moisture, “Coconut & Hibiscus Curl & Shine Conditioner”, 169 kr. “Perfekt balsam för afrohår, Min syster beställer det från USA”.

Av: Filippa Berg
Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin