Annons
 

Därför ska alla tjejer sluta be om ursäkt

Hur många gånger har du sagt "förlåt" eller "ursäkta" i dag? Förmodligen alldeles för många gånger. Det är dags att ändra ditt ursäktande beteende!

 

Annons

 

För många av oss, framförallt tjejer, har ordet ”ursäkta” blivit en alldeles för naturlig del av vår vokabulär. Amy Schumer har till och med gjort en sketch om fenomenet där en panel med smarta kvinnliga forskare blir utfrågade på scen. Trots att kvinnorna uppenbarligen är både framstående och smarta kan de inte sluta säga ”sorry” genom hela sketchen.

Annons

Morgonknepen du måste känna till: Det absolut bästa sättet att börja din dag på

De ber om ursäkt innan de pratar, när den manliga moderatorn säger fel namn till dem, när de harklar sig, när de rör sig… När det tre minuter långa klippet är slut har de säkert bett om ursäkt flera hundra gånger. Varför ber vi tjejer om ursäkt så mycket?

– Studier har visat att män har en högre tröskel för vad de upplever som ett stötande beteende. Kvinnor, som har en lägre tröskel, ber oftare om ursäkt både för sitt eget och andras beteenden, förklarar Tina Löfström, psykologisk coach.

Kolla in: Tre sätt att boosta ditt liv (det tar bara ett par minuter!)

Även om ett ”ursäkta” fyller en viktig funktion socialt och är ett sätt att bevara och laga relationer med andra, förklarar Tina Löfström att det kan leda till att andra ser dig som en pushover.

– Om man gör det i överflöd och på tillfällen där andra inte tycker att det behövs, kan det uppfattas som att man spelar martyr, har dålig självinsikt, dåligt självförtroende och andra kan i värsta fall ställa sig frågan: ”Varför ska jag ta dig på allvar om du inte tar dig själv på allvar?”.

sorrynotsorry

Så ändrar du ditt ursäktande beteende – Tina Löfströms bästa tips

1. Lyssna in dig själv
När och var ber du om ursäkt? Är det i särskilda situationer? Är dina ursäkter legitima eller kommer de per automatik? Gör dig själv uppmärksam på ditt beteende.

2. Be dina närmsta om hjälp
Be dem säga till dig när du ber om ursäkt i onödan för att ytterligare belysa dina omedvetna mönster.

3. Tacka istället för att be om ursäkt!
Om du vill framstå som trevlig och ödmjuk utan att bli en martyr, testa att byta ut ”förlåt” mot ”tack”. Om du ber någon om en tjänst, tacka för att de hjälper till istället för att be om ursäkt för att du frågar.

4. Förlåt andra istället för att själv be om förlåt
Om någon spiller kaffe på dig – låt dem be om ursäkt.

5. Träna på att uppskatta det du idag ber om ursäkt för
Har du en tendens att snubbla ofta, skratta åt det och se det som din egenhet istället för att be om ursäkt för det.

Relaterat:
8 smarta life hacks som gör livet enklare
Därför är din snippa en superhjälte
7 myter om kvinnor som bara borde dö ut

Foto: Thinkstock