Annons
 

Efter Audi-kritiken – här är kändisarna som backar Kakan

Audi valde att avsluta sin reklamkampanj med Kakan Hermansson efter en kritikstorm. Men nu har stormen vänt mot dem – här är kändisarna som valt att stötta Kakan.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Kakan Hermansson, som bland annat bloggar på Elle, är keramiker och tävlar i ”På spåret”, har nyligen mött en massiv kritikstorm. Kakan skulle varit med i en reklamkampanj för bilföretaget Audi. Men när Audis val av profil fick kritik på sociala medier, på grund av att Kakan 2012 och 2014 har uttalat sig negativt om polisen på twitter, valde Audi att bryta samarbetet. Så här skriver företaget på sin Facebooksida:

Annons
Gilla Baaam på Facebook

I tweeten från 2012 skriver Kakan att ”Det var ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv” och i den från 2014 nämns bland annat uttrycket ”ACAB” (all cops are bastards, reds. anm.). Men Kakan har i flera omgångar bett om ursäkt för sitt uttalande, bland annat till sin arbetsgivare Sveriges Radio kort efter att tweeten publicerades.

– Kakan Hermansson är djupt ångerfull över vissa av sina formuleringar. Hon har i möte med Sveriges Radio förstått och fått betonat för sig att hon brutit mot Sveriges Radios regler om att värna trovärdighet och oberoende, sa Lotta Mossberg, ansvarig utgivare för Morgonpasset, i ett uttalande till Aftonbladet då.

Läs också: Redan 1997 tog Spice Girls ställning mot sexism – se klippet här!

Efter att Audi sagt upp Kakan kom i stället kritikstormen att riktas mot Audi. Här är några av de som valt att backa Kakan.

Amie Bramme Sey , programledare på Aftonbladet Morgon och grundare av podden ”Raseriet”, diskuterade händelsen på Ring P1:s Facebooksida.

Skärmavbild 2016-11-17 kl. 11.24.03

Skärmavbild 2016-11-17 kl. 11.23.53

Även på Twitter var reaktionerna starka.

Caspian Rehbinder, vice ordförande för Centerstudenter, drog kopplingar till Sverigedemokraternas prisgala på Grand Hôtel.

Lisa Bjurwald, journalist och med i mediepodden ”Atladottir & Bjurwald”, var även hon upprörd.

Liksom komikern Martin Soneby:

Och Calle Schulman:

Elaine Eksvärd, retoriker skrev följande i en krönika i Expressen.

”Att avsluta samarbetet med Kakan är att reducera henne till två tweet. De hade kunnat ta avstånd från hennes uttalande, betonat att hon tagit avstånd från det och dessutom nämna att de startade samarbetet för att de tycker att hon står för en massa annat bra. (…) Ett fegt varumärke går på ”starka reaktioner på nätet”. (…) Män kan ”grab the pussy” och ursäkten godtas, men kvinnor ”ska tiga i kyrkan” (där Trump är präst). Det här har för alltid förändrat min syn på Audi. Den står i vårt garage och fegar sig och jag funderar på att sälja skiten”.

Läs mer:
Inspiration: 10 feministiska tatueringar du kommer älska
5 frågor påven måste ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist
Isländska kvinnor står upp mot orättvisa löner – lämnar sina jobb i protest

Bildkälla: IBL