Annons
 

Feministböckerna du borde ha läst (eller åtminstone hört talats om…)

Vi har listat tio feministiska verk som upprör, engagerar och inspirerar. Välkommen in i den feministiska litteraturens värld.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det finns gott om böcker som matar på vår hunger efter feministisk litteratur. Från klassiker till nutida storsäljare – Baaam har samlat tio feministiska böcker du bör läsa.

”En annan historia” av Lina Thomsgård

Annons

Det är ingen som har undgått att våra historieböcker till stor del är fyllda av män och deras prestationer. Men nu är det är dags att lyfta fram en annan historia. I boken som släpptes i början av året får vi lära känna 51 kvinnor som aldrig fick plats i skolans historieböcker.

”Duktiga flickors revansch” av Birgitta Ohlsson

Begreppen ”duktig flicka” eller ”prestationsprinsessa” klingar kanske negativt. Men med utgångspunkt i sitt eget liv visar Birgitta Ohlsson att duktighet och höga prestationskrav inte behöver vara en börda. Det kan lika gärna vara ett maktmedel och ett redskap på vägen mot ett mer jämställt samhälle.

Läs också: Underbara Clara: När jag gör samma saker som män betraktas jag som antifeminist

”Bad feminist” av Roxane Gay

Roxane Gay inleder sin essäsamling med att skriva ”Jag är en dåligt feminist”. Sedan rullar det på. Gay diskuterar kön, etnicitet, ekonomisk status och allt där emellan. Men framför allt om att inte dissa någon som inte är feminist på ”rätt” sätt.

”Feminismens ABC” av Lisa Mattisson & Moa Hoff

Boken letar sig genom alfabetet för att berätta om olika kvinnor som gjort avtryck inom litteratur, musik, politik, vetenskap och mycket mer. Kända namn blandas med mindre kända och det är svårt att inte bli inspirerad av kvinnorna man får läsa om.

Läs mer: Fem anledningar till att se miniserien ”Big Little Lies”

”Män förklarar saker för mig” av Rebecca Solnit

Allas vårat favoritbegreppet ”mansplaining” myntades efter Rebecca Solnits essä ”Män förklarar saker för mig”. Boken tar upp självupptagna kulturmän som aldrig vill sluta prata och olika former av subtilt eller inte så värst subtilt kvinnoförtryck.

”Ett eget rum” av Virginia Wolf

Boken ansågs revolutionerande när den kom ut 1929 då den är skriven av en kvinna för kvinnor. Och frågan om kvinnors självständighet och ekonomiska oberoende är ett ämne som fortfarande är aktuellt i dag.

”Det mest förbjudna” av Kerstin Thorvall

När boken kom ut 1976 haglade kritiken över författaren. Det passade sig inte att en medelålders kvinna levde ut sina sexuella lustar på det sätt som skildras i boken. Kerstin Thorvall var en för modern kvinna för det samhälle hon levde i men i dag anses boken vara en klassiker.


”Maken” av Gun-Britt Sundström

Romanen utspelas i Stockholm på 1960- och 70-talet, en tid av förändring då många tror att kärnfamiljen är på väg att avskaffas. Ändå upptäcker bokens karaktär Martina hur svårt det är att vara utan ”make” när alla man känner bildar par och familj.

”Egalias döttrar” av Gerd Brantenberg

Landet heter Egalia och det är kvinnorna som går till jobbet och lämnar männen hemma med barnen. ”Egalias döttrar” är en träffsäker parodi på det moderna patriarkatet. En bok alla borde läsa.

”Under det rosa täcket” av Nina Björk

Nina Björk skriver om hur könsidentiteter skapas och upprätthålls i vårt samhälle genom Allt från de rosa och blåa färgerna på BB till populärkulturen.