Annons
 

Forskare: Ta efter Kanye West och bli mer kreativ

Vill du bli mer kreativ? Då menar forskare att det är dags att börja snegla på Kanye West - som sitter på hemligheten bakom ultimat kreativitet.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det är dags att inspireras av Kanye West! Forskare vid Cornell university i USA har kommit fram till att personer som känner sig ”entitled” (betyder ungefär ”förmer” på svenska och en alldeles utmärkt beskrivning på just Kanye) kommer på fler kreativa lösningar än andra personer.

Annons

Ordet ”entitled” har egentligen ingen riktigt bra svensk översättning. Det innebär inte bara att känna sig förmer, det handlar också om känslan av berättigande. Att världen är ens eget lilla ostron. Inte ett så charmerande personlighetsdrag kanske och vanligtvis en attityd som man försöker bli av med, men i kreativitetsprocessen går det att utnyttja den här inställningen.

henrik fexeus

Henrik Fexeus är Baaams expert!

– Självcensur är något som ofta hindrar oss från att vara kreativa. Vi tänker ”Nä, men den där idén var inte så bra”. Vi hinner inte ens bli medvetna om att vi har blockerat en idé innan vi gör det, förklarar Henrik Fexeus, expert på mänskligt beteende och författare till en bok om just kreativitet.

– Människor som upplever att det har rätt till världen upplever att de också har rätt i sak, att deras åsikt är den korrekta. De är mindre benägna till den här automatiska självcensuren och då blir de också bättre på det kreativa.

Henrik Fexeus menar att det här egentligen inte är något nytt. Han berättar om ett experiment där man kom fram till ett liknande resultat.

– Ett stort berömt oljebolag hade ingenjörer som var kreativa och en hel bunt som inte var kreativa. Företaget vill veta vad som skiljde dem åt och anställa fler av den kreativa sorten.

Bolaget anlitade psykologer och gjorde omfattande undersökningar. Man kunde bara se en enda variabel som avgjorde om det var en kreativ person eller inte.

– Den enda variabeln var huruvida människorna uppfattade sig som kreativa, fortsätter Henrik.

Experimentet med ingenjörerna och studien från Cornell university visar båda att du måste tro på dig själv och din egen kreativitet för att vara kreativ.

– Det finns en missuppfattning om kreativitet, att det är något vi har eller inte. Kreativitet är egentligen bara ett arbetsredskap. Det finns tydliga steg man går igenom för att nå ett kreativt resultat, det är egentligen inte konstigare än formler i excel, menar Henrik Fexeus.

Om du vill dra nytta av ”Kanye-effekten”, men inte ser fram emot att bli en dryg typ som kallar sig ”the voice of this generation” kan du andas ut. Du behöver inte få ett ego storlek XL – det räcker med en tro på att du är kreativ.

Henriks rekommendation är att utsätta dig för nya intryck och öva på att vara kreativ. För det går att öva upp din kreativitet!
– Kreativitet kan inte födas i ett vakuum. Det är en snöbollseffekt, två tidigare tänkta tankar som aldrig mötts. Det är inte så hemligt alls.

Så blir du mer kreativ – Henrik Fexeus bästa tips

1. Kom på många idéer
I ett experiment visade det sig att antalet bra idéer är konstant oavsett antalet idéer. En grupp människor har en bra idé av fem oavsett hur många de kommer på, så vill du komma på den där iden som förändrar allt är det bättre med många idéer.

2. Utmana dig själv
Tvinga dig att sätta nästa klistermärke du ser på stan i relation till det du försöker lösa. Läs en tidning en ny tidning eller lyssna på en sångtext. Bestäm dig för att sätta det nya intrycket i relation till ditt problem – och vik dig inte!

3. Låna (en nypa) självförtoende från Kanye West
Våga tro på din egen förmåga, förkasta inga idéer och sluta självcensurera.

4. Sätt dig i någon annans skor
Hur skulle någon annan lösa problemet? Välj en person som är människor som är skarp inom det område du jobbar med. När jag skulle förbereda en föreläsning tänkte jag på hur olika personer skulle gå till väga, hur skulle Tom Cruise hålla en föreläsning? Eller Kermit från Mupparna? Då hittade jag andra beståndsdelar.

5. Stånga dig inte blodig
Att ta pauser är jätteviktigt. Din hjärna fortsätter jobba ändå och bland kan den behöva slappna av lite. Plötsligt dyker något upp. Därför är det alltid bra att ha papper och penna vid sängen.

Foto: IBL