Annons
 

Guide: ALLT du behöver veta om flytningar

Vi pratar om svett, mens och andra kroppsvätskor utan att höja på ögonbrynen men när det kommer till flytningar blir många plötsligt knäpptysta. Nu är det dags att ändra på det!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Ända sedan puberteten har ordet flytning, dess innebörd och existens varit laddat. Ingen vill riktigt prata om det eftersom många tror att flytningar är ett tecken på att fiffi inte mår bra. Well, så är det inte.

Annons

Läs mer om mens:
Därför måste du inte ha mens
14 störiga mensproblem du bara upplever under sommaren
Uppfinningen som stoppar blödningen när du har menssex

Flytningar är awesome! Varför? De gör slemhinnorna i snippan fuktiga och håller den därför också ren och skyddar mot infektioner. Men visste du att flytningar faktiskt är helt olika beroende på var i din menscykel du är?

Ägglossning: Då brukar det komma mer flytningar och de är oftast genomskinliga och lite halkiga. Det här beror på att din kropp gör sig redo för att göra barn helt enkelt. Sekretet ska göra det lättare för spermierna att överleva inne i dig och göra det lättare att kämpa sig fram till ägget.

Före och efter mens: Då kan flytningarna vara lite brun-ish i färgen. Det här beror helt enkelt att det finns mens i snippan. Inga konstigheter.

flytningar jobbigt

Har du mycket flytningar och besväras av det? Använd trosskydd eller byt trosor lite oftare! Om du är orolig över att det är onormalt mycket – hör av dig till en läkare eller gynekolog!

Men när är det inte som det ska då? Om du just har haft sex och flytningar ändras kort efter det kan det vara ett tecken på att du har fått en könssjukdom. Andra jobbiga grejer som ger flytningar är:

Svamp: Förutom att det känns som att det brinner in the shit så ger svamp ofta en vit och grynig flytning. Men kruxet är att den också kan vara tunn och klar.

Klamydia: Om du har klamydia så svider det en hel del när du kissar. Du kan också få mer flytningar som ibland kan vara blandade med blod.

Bakteriell vaginos: Här kan flytningarna lukta lite illa och vara ganska grå i färgen.

Hur mycket flytningar man har är väldigt individuellt och kan bero på olika saker. Som vi skrev tidigare så ökar flytningar när du har ägglossning men också om du är gravid och av vissa preventivmedel.

Missa inte:
Fem knep mot vanliga underlivsproblem
Därför ska du inte ligga när du har en svampinfektion
Därför kan korta shorts skada din fiffi

Om du knappt har några flytningar alls så kan det bero på att dina slemhinnor är torra. Om de är för torra så kan de bli väldigt ömtåliga och till och med spricka vilket leder till att det kan göra ont att ha sex. Tvättar du dig för mycket eller med en tvål som inte är till för fifii? Well, då blir dina slemhinnor torra.

Om du är orolig för att dina flytningar, tveka inte att kolla upp det! Du ska inte behöva oroa dig i onödan eller vara obekväm.

Ta hand om dig!

Visste du det här om könshår?
Tre smärtsamma sanningar om att raka könshåret
Är det ohygieniskt att raka bort könshåret? Här är svaret!
Här är den nya oljan – för ditt könshår

Foto: IBL
Källa: UMO