Annons
 

Har du bott dyrt i andrahand? Så kräver du pengarna tillbaka

Många som bor i andra hand betalar alldeles för mycket i hyra – helt i onödan. Men du kan kräva tillbaka pengarna och vi vet hur.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Att bo i andra hand kan vara chansen att få bo i staden du älskar fastän du inte har ködagarna till ett förstahandskontrakt eller pengarna till en bostadsrätt. Men det kan också vara lite av en dyr mardröm.

Annons

Läs också: Bostadslös? De tävlar ut ett förstahandskontrakt i Stockholm


Ockerhyrorna för andrahandsboenden i Stockholm har länge varit ett problem – men nu visar en granskning gjord av StockholmDirekt att allt fler väljer att kräva tillbaka sina pengar.

Förra året inkom 51 ärenden till hyresnämnden i Stockholm stad och hittills i år har 24 anmälningar skickats in. Detta kan jämföras med år 2015 då bara 34 ärenden registrerades.
– Ökningen handlar nog främst om en medvetenhet om att man har rätt att få tillbaka pengar. Något vi ser är att vi får fler samtal från hyresgäster när till exempel media tagit upp vilka rättigheter man har, vilket sedan kan leda till fler ärenden hos hyresnämnden, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningens riksorganisation, till tidningen.

Läs också: Bostadsbristen i Sverige bland unga leder till psykisk ohälsa


Och det finns goda skäl att testa att anmäla om du betalt för hög hyra. Av de 33 fall som har avgjorts i år har 28 hyresgäster fått tillbaka pengar. Totalt rör det sig om en halv miljon kronor, eller ungefär 25 000 kronor per person.

En av de som fått pengarna tillbaka hyrde en tvåa i Mörby Centrum utanför Stockholm för 9 000 kronor i månaden under sju månaders tid. Men Hyresgästföreningen räknade ut att hyran borde legat på ungefär 6 300 kronor. Det höll Hyresnämnden med om och personen fick tillbaka över 10 000 kronor.

En hyresvärd får lägga på 10–15 procent av hyran om bostaden är möblerad. I fallen som StockholmDirekt granskat har dock påslaget legat på i snitt 77 procent.

Missa inte! Yasmine, 29, hyrde ett rum hos Andreas – nu är de tillsammans


Det här gäller för andrahandshyror

# På en hyresrätt ska hyran ska motsvara hyran på en likvärdig lägenhet.
# Hyresvärden får lägga på 10–15 procent på hyran om bostaden är möblerad.
# Man väger även in lägenhetens storlek, lägenhetens skick, planlösning och läge, bland annat.
# Är det en bostadsrätt du hyr gäller andra regler, läs mer här.

Så kräver du pengarna tillbaka

# Använd denna blankett från Hyresnämndens hemsida.
# Skriv in alla tänkbara uppgifter, så som vilken tid du hyrt, vilken hyra du betalt, vad som ingått i hyran, vilken hyra förstahandshyresgästen betalat och så vidare. Ju mer uppgifter desto bättre.
# Skicka gärna även med kontrakt mellan dig och hyresvärden och eventuella konversationer.
# Läs mer på Hyresnämndens hemsida här.

Foto: Flickr