Annons
 

5 anledningar till varför Hillary är den bästa presidenten för kvinnor

Snart är det dags för presidentvalet i USA. Här är fem anledningar till varför alla kvinnor borde rösta på Hillary Clinton – och inte Donald Trump.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs även: ”Män har tagit sig friheter i tystnad förut – det är slut med det nu”

Nu är vi minst sagt inne på det amerikanska presidentvalets slutspurt. Att valet står mellan republikanernas kandidat Donald Trump och demokraternas Hillary Clinton har nog få missat – men än är det många som tvekar inför vem de ska välja att rösta på. Men har är fem anledningar till varför Hillary är det självklara valet för alla kvinnor, sammanställt av Popsugar.

Annons

1. Hon vill att kvinnor ska få fatta egna beslut om sin kropp
Redan 1999 gick Hillary ut och stöttade kvinnors rätt att få göra lagliga aborter och det är inte en åsikt hon ändrat sedan dess. Dessutom stöttar den amerikanska organisationen för aborträtt Hillarys kampanj och hon har lovat att fortsätta att motarbeta alla restriktioner i lagen som finns i olika delstater.

Därtill har hon hela sin karriär stöttat rätten till preventivmedel och kämpat för att fler ska få tillgång till det. Till sist kommer hon även att fortsätta stödja hälsoreformen Obamacare, som har delat ut gratis preventivmedel till kvinnor runt om i USA.

2. Hon kommer att kämpa för rättvisa löner
Att kvinnor och män ska ha lika lön för lika arbete har blivit en nyckelfråga i presidentvalet. Men innan detta, 2009, lanserade Hillary något som kallades för ”Paycheck Fairness Act” och som siktade mot att göra ekonomin helt transparent för att kunna motverka lönediskriminering. Mer specifikt skulle initiativet tvinga arbetsgivare att motivera varför någon får en sämre lön och ge arbetstagare rätt att stämma dem i de fall de behandlats orättvist.

Utöver det vill Hillary även höja minimilönerna i amerikanska förorter från ungefär 111 kronor i timmen till 130 kronor.

Läs även: 5 frågor påven måste ändra åsikt i innan han kan kalla sig feminist

3. Hon vill göra universitetsområden tryggare för kvinnor
I USA är sexuella trakasserier på universitetsområden ett växande problem. Enligt Hillarys kampanjhemsida har en av fem kvinnor utsatts för just sexuella trakasserier på sina universitet. Om Hillary blir president har hon lovat att kämpa för att universitet ger bättre stöd till drabbade, både medicinskt stöd och psykologisk hjälp, samt se till att de och polisen för ett närmare samarbete i sina utredningar av sexuella övergrepp.

Men det är inte bara på universitet och högskolor som kvinnor utsetts för övergrepp. En av tre kvinnor har någon gång varit i en relation där de utsatts för våld. Hillary har lovat att minska det antalet på flera sätt – bland annat genom att göra det svårare att få tag i vapen.

4. Hon kommer att arbeta för betald föräldraledighet och billigare barnomsorg
USA är ett av få länder som inte har någon som helst garanterad föräldraledighet. Om Hillary blir president kommer hon att kämpa för att man åtminstone ska garanteras 12 veckor betald föräldraledighet – och det ska dessutom gälla om man behöver ledigt för att ta hand om sjuka familjemedlemmar. Och angående föräldraförsäkringen kämpar hon för att man ska få minst två tredjedelar av sin lön utbetald.

I USA är det inte ovanligt att man spenderar en tredjedel av sin lön på att få någon slags barnomsorg. Om Hillary får som hon vill så kommer hon att minska den siffran till en tiondel av lönen, bland annat genom att ge kommunala center bidrag, ge de som arbetar där bättre löner och öka det federala bidraget så att barnomsorgskostnaderna minskas för låginkomsttagare samt ge de familjerna skattelättnader.

Läs även: Hör kända svenska kvinnors berättelser om sexuella trakasserier

5. Hon vill arbeta mot ökande studielån
När Bernie Sanders lämnade demokraternas kandidatrace övertog Hillary hans hjärtefråga om studielån för att ge tillbaka lite till partiets väljare som ligger lite mer till vänster. Nu kämpar Hillary för att universitet i USA redan 2021 ska bli gratis för familjer som tjänar under 1,1 miljoner kronor om året – och familjer som tjänar under 800 000 kronor ska inte heller betala någon terminsavgift. Dessutom vill hon sänka räntan för låntagarna så att staten inte ska tjäna på sina medborgares lån.

Om vi ska nämna Trump också så har han, utöver att göra diverse kvinnoförnedrande uttalanden som ”grab them by the pussy”, sagt att han inte har något intresse av att stödja rätten till varken abort eller preventivmedel, hävdat att du ska ha lika lön bara ”om du gör ett bra nog jobb” och att bättre föräldraledighet skulle vara dåligt för USAs ekonomi.

Tyvärr, kan ju inte vi i Sverige rösta i valet. Men vem som blir USAs president kommer fortfarande att ha stor påverkan även långt utanför landets gränser. Och hade kvinnor här fått rösta hade nog valet blivit ganska enkelt.

Läs mer:
Hur mycket makt har USAs president? Baaam ger svar
Se när Hillary Clinton ÄGER Trump – med äkta girl power!
Se Beyoncés politiska powertal till fansen

Bildkälla: IBL