Annons
 

Hur mycket makt har USAs president – egentligen?

I dag blir Donald Trump USAs nya president. Under hösten har vallöften skickas ut till höger och vänster – men hur mycket av dem kan egentligen infrias?

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

I dag svärs Donald Trump in som USAs nästa president. Trump har lovat att bygga en hög mur mot Mexiko och bomba IS. Men tvärt emot vad många tror är USAs president ingen enväldig diktator. Så vad kan presidenten göra?

Annons

Läs även: Se Beyoncés politiska powertal till fansen

USAs statsskick
I USA delar presidenten sin makt med kongressen, som består av senaten och representanthuset, som är de som stiftar landets lagar och högsta domstolen, där nio domare utnämnda av presidenten sitter på livstid, som är de som tolkar lagarna.
Förenklat kan man säga att kongressen kan välja att man inte vill betala för lagförslag och högsta domstolen kan hävda att de bryter mot konstitutionen.

Så hur mycket makt har då presidenten?

# Hen är statsöverhuvud och regeringschef
Det finns ingen parlamentarism i USA så presidenten väljer själv sin regering, kallat kabinettet, som fungerar som rådgivare.

Presidenten utser även de som sitter i högsta domstolen – och eftersom de sitter på livstid innebär det oerhört stor makt över politiken. Dessutom kan presidenten lägga in veto mot lagförslag.

# Hen är överbefälhavare
Presidenten är överbefälhavare, Commander in Chief, över landets väpnade styrkor – det vill säga armén, flottan, flygvapnet, kustbevakningen och marinkåren. Presidenten kan därför själv beordra truppförflyttningar samt styra över USAs kärnvapen.

Så att Trump exempelvis sagt att han vill bomba IS eller undrat varför man har atombomber om man inte använder dem är det något som han reellt kan få makt att ändra. Vill presidenten bomba någon kan varken kongressen eller högsta domstolen stoppa det.

Och trots att kongressen officiellt ska förklara krig mot andra stater händer det att presidenten själv gör det i alla fall.

# Hen ansvarar för utrikespolitiken
Presidenten sköter USAs utrikespolitik. För att ingå i avtal behöver de godkännas av senaten – men att dra sig ur avtal är mer upp till presidenten. Så när Trump säger att han vill lämna olika handelsavtal kan han mycket väl genomföra det.

Dessutom är det upp till presidenten att exempelvis höja avgifter på importerade varor – något Trump vill göra på kinesiska och mexikanska produkter.

Sammanfattningsvis kan man säga att USAs president har mycket mer makt än många andra presidenter i världen, som på många håll bara är stadsöverhuvud och representerar landet likt Sveriges kung. Presidentvalet i USA kan därför på ett väldigt reellt sätt komma att påverka oss i Sverige. Nu återstår bara att se vad Trump väljer att göra.

Läs mer:
Hashtaggen som sprids efter Trumps vidriga uttalande om kvinnor
Se när Hillary Clinton ÄGER Trump – med äkta girl power!
”Grab ‘em by the dick nu tjejer!”

Bildkälla: IBL