Annons
 

Instakändisarna: ”Därför rakar vi oss inte”

Snart är det dags för sommar och bara ben. Men det betyder inte att du måste raka bort vinterpälsen. Den håriga trenden är (äntligen) här!

 

Annons

 

Fler och fler tjejer vågar visa håriga magar, överläppar och ben på sociala medier, medan kändisar som Jemima Kirke, Miley Cyrus och Julia Roberts stoltserar med lurviga armhålor på röda mattan. Är den naturliga looken här för att stanna? Baaam har pratat med två håriga inspirationskällor om varför de struntar i att raka sig.

Annons
Flora Wiström

@florawis

Bloggaren Flora Wiström har vid flera tillfällen visat upp både ben- och armhår på sin blogg och på Instagram, för att göra håret mer synligt.

Varför visar du upp ditt kroppshår?
– Jag tror att vi spräcker hål på det hårlösa idealet genom att visa upp håret. I allt från film och teve till reklam och på Instagrambilder. Men jag väljer att inte raka mig för att det är så jävla tråkigt att göra det.

Borde fler bry sig mindre om rakning?
– Alla ska såklart få göra vad de är mest bekväma med, vi kan inte lägga så mycket press på individnivå. Det är media- och kulturjättarna som får ”step up their game”. Jag menar, har du någonsin sett en mamma med håriga ben i ett barnprogram? Min kompis jobbade på en skola och barnen där blev jättechockade över att hon hade hår på benen. De visste liksom inte ens att det växte hår där.

Läs även: Robyn till Baaam: ”Vi ska minska den skeva könsuppdelningen

Ebba Nilson

@babe_ebba

Ebba Nilson driver det feministiska Instagramkontot @babe_ebba. Hon får en våg av hatiska kommentarer varje gång hon visar upp sitt kroppshår där.

Hur reagerar folk?
– Den vanligaste reaktionen är att folk känner att de måste berätta för mig att kroppshår är ofräscht och äckligt. Att raka sig handlar inte ens om hygien? Jag använder deodorant och tvättar mig ändå, liksom. Och benhår luktar ju inte precis.

Vad känner du då?
– Jag förstår inte hur det kan vara så fascinerande med lite hår. Jag blir förvånad över att människor provoceras av just mitt kroppshår. Det har varit ett hat mot håret ända från början och jag tycker inte att det har förändrats. Däremot blir jag bara mer taggad av att folk äcklas, då vet jag att jag gör rätt och att det är någonting som behöver förändras.

Tror du att hatet bidrar till att få vågar ha kvar sitt kroppshår?
– Ja, det är egentligen inte konstigt att många inte vågar ha hår. Ju mer ohårig och därmed kvinnlig en tjej är, desto mer passar hon in och desto bättre får hon det också i vårt samhälle. Tyvärr skapar detta hat tjejer emellan. När tjejer till exempel visar hur äckligt de tycker att mitt hår är, blir de själva mer ”kvinnliga” och accepterade. Och det hårlösa idealet fortsätter att spridas eftersom det går att tjäna en massa pengar på.

Inspirerande konton att följa för mer härligt hår:

@florawis
@babe_ebba
@arvidabystrom
@xiao meili
@harnaam kaur

Läs även:
Se klippet som bevisar att du också är feminist
Cherrie till Baaam: ”Sök inte kärlek i någon annan”
Här är hashtaggen som bevisar att feminism verkligen behövs

Av: Filippa Rosenberg
Foto: Privat