Annons
 

Allt fler män frias för våldtäkt – för att de hävdar att de sov

Män som åtalas för våldtäkt frias nu allt oftare i domstol. Anledningen? De hävdar att de sov när de begick övergreppen. Men nu får de friande domarna svidande kritik.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Det var i en granskning genomförd av Ekot som förteelsen avslöjades. I den förekommer flera fall: Lina som vaknar av att hon blir penetrerad men mannen frias i hovrätten eftersom de inte kan utesluta att mannen sov, en 13-åring som blir gravid efter en våldtäkt av en 50-årig man men som frias av samma skäl, en kvinna som våldtas av hennes vän men som även han frias.

Annons

Totalt gick Ekot igenom 18 fall från de senaste sex åren då män hävdat just att de sov när de begick sexuella övergrepp. I tio fall gick mannen fri – i fem av dem enbart på grund av den förklaringen. Och det blir allt vanligare.

Läs även: Baaams läsare berättar om övergreppen: ”Han försökte ta ner handen i mina byxor”

Forskare: ”Finns inget som ger stöd åt detta”
Det tycks nästintill vattentätt att som misstänkt våldtäktsman hävda att man sov och därefter gå fri. Men domarna får nu skarp kritik från Carlos H Schenck, professor i psykiatri vid University of Minnesota, som är världsledande sömnforskare på det som mer officiellt kallas ”sexosomni”. Han menar bland annat att när personen i fråga inte tidigare drabbats av åkomman eller har dokumenterade sömnstörningar så är det ett väldigt svagt försvar. Däremot finns en annan förklaring i fallen:
– Det finns inget som ger stöd åt sexsomni men mycket som stödjer att mannen var berusad, säger han till Ekot.

Det är dock möjligt att ha sex i sömnen men det handlar då om ett mycket litet antal personer med speciella sömnstörningar – och då är det dessutom ett återkommande beteende.

Läs mer:
Gör som oss – håll inte käft om sexuella övergrepp
Sexuella övergrepp – det här är dina rättigheter
Kenza öppnar upp om sexuella övergrepp: ”Varför kan inte min kropp vara min?”

Bildkälla: IBL