Annons
 

När allt känns hopplöst – här är 5 bra saker som händer i världen

När världen känns grå och dyster kan vi behöva påminnas om att det också händer bra saker. Baaam har samlat fem händelser som gör att världen känns lite mer okej.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Sabina Dbumba uppmuntrar kvinnor att ta plats: ”Kan jag så kan du”

1. Den extrema fattigdomen i världen minskar
Andelen människor som lever i extrem fattigdom (1,90 dollar om dagen) har minskat från 29,7 procent av jordens befolkning 1996 till 9,6 procent 2015 enligt Världsbanken. Det är första gången som mängden människor som lever i extrem fattigdom är under en tiondel.

Annons

2. Vi lever allt längre
Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) har den genomsnittliga livslängden ökad med fem år sedan 2000. Barn födda 2015 kan vänta sig ett 71,4 år långt liv.

Gilla Baaam på Facebook

3. Vi använder mer förnybar energi
Under 2015 slog vi rekord förnybar energi i världen. Dubbelt så mycket pengar investerades i grön energi som i fossila bränslen. Förnybar energi står för 44 procent av EU:s elektricitet och 15 procent av den totala energikonsumtionen.

4. Antalet vilda tigrar i världen har ökat
Den utrotningshotade tigern ökat i antal i världen, särskilt i Indien och Ryssland. Antalet tigrar har ökat från 3 200 stycken år 2000 till 3 890 år 2016. Det här är första gången som tigerpopulationen har ökat på ett århundrade.

5. Mer än var tredje chef är kvinna
Andelen kvinnliga chefer i svenskt näringsliv låg förra året på 36 procent, en ökning med 19 procent jämfört med 1998. Inom handel, hotell och restaurang är siffran ännu högre, där närmare 50 procent av cheferna är kvinnor.

Läs även:
Här är valresultatet – om millennials fått välja
Hur stor makt har USAs president? Baaam ger svar!
Här är åtta mäktiga kvinnor som regerar – och som du borde känna till

Bildkälla: Unsplash/Brooke Cagle