Annons
 

Natalie utmanade H&M – gör mig till er modell

19-åriga Natalie Eriksson är modeintresserad och vill att modebranschen ska bli bättre på att visa personer med funktionsnedsättningar. Hon gav därför H&M en utmaning – att ha henne som modell.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Pär Lernström röt ifrån mot NK:s skyltdocka – nu tar de bort den

Natalie driver en blogg, där hon skriver om sitt liv med funktionsnedsättning, med syftet att försöka få bort alla fördomar som finns kring just funktionsnedsättningar. Natalie är modeintresserad och på Facebook har hon gjort ett inlägg till H&M där hon frågar om dem skulle vilja ha hennes som modell.

Annons


”Modebranschen måste bli bättre på att visa oss med funktionsnedsättningar. Jag är lite crazy av mig och bara kör, så jag undrar om ni skulle vilja ha mig som modell? Jag tror att H&M skulle växa något enormt om ni satsar på något unikt”

Gilla Baaam på Facebook

Till Expressen säger Natalie att hon vill vara en förebild för unga tjejer, och en modell som går emot normen, samt att hon vill skapa debatt.

Natalie-inlagg-Facebook

H&M var inte sena med att svara på Natalies inlägg.

”Hej Natalie! När vi på H&M tar fram modeller till vår marknadsföring har vi ett samarbete med internationellt etablerade modellagenturer. Är du intresserad av att arbeta som modell för eventuellt oss på H&M bör du därför kontakta en agentur. I Sverige har vi exempelvis MIKAS eller Stockholmsgruppen. De kan försöka hjälpa dig att hitta möjligheter inom modellbranschen. Vi önskar dig stort lycka till samt en trevlig helg!”

Ett svar som Natalie inte var särskilt nöjd med utan tycker att H&M gjort det lätt för sig. Hon tror att det finns mycket att vinna på att välja modeller med funktionsnedsättningar.

– I denna fråga vill jag ta upp två perspektiv: I samhället skulle funkofobin minskas och förståelsen ökas. Vi skulle äntligen diskutera rättigheterna för oss med funktionsnedsättningar. För H&M:s del skulle de bli allt mer kända och älskade. De skulle tjäna miljoner på detta, säger Natalie till Expressen.

Läs mer:
Se klädmärket som visar samma outfit på olika kroppar
Forskning: Barbie påverkar unga tjejers självbild negativt
Miley Cyrus skippar röda mattan – anledningen till varför är fantastisk

Foto: Privat