Annons
 

Så lindrar du mjäll i din hårbotten

Har du en torr och kliande hårbotten? CHIC ger dig tipsen för hur du förebygger och lindrar mjäll.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Vi har alla varit där någon gång, en torr hårbotten är vanligt förekommande när årstiderna skiftar. Och ännu mer irriterande blir det när det övergår till mjäll. Små hudflagor i hårbotten ser inte bara tråkigt ut, det kan också vara jobbigt om det irriterar och kliar. Ta del av tipsen nedan för hur du undviker mjäll – och hur du lindrar besvären om hudflagorna redan är framme.

Annons

Vad är mjäll?
Mjäll kan förekomma oavsett om du har torr eller fet hårbotten, och uppstår när hudceller lossnar. Är du bara torr brukar hudflagorna för det mesta vara små och genomskinliga. Men är de stora och fastnar i din hårbotten, eller faller ner på axlarna kan det vara mjäll. Det är ännu oklart exakt vad som orsakar mjäll, men det tros bero på överproduktion av jästsvampar i huden.

Läs även: Har du bränt dig i solen? Så lindrar du problemen

Återfukta din hårbotten
Om hudflugorna knappt är synliga och du känner dig torr vid rötterna, kan du prova att använda ett milt och återfuktande schampo som är specialiserat för torr och känslig hårbotten.

Smörj in din hårbotten med aloe vera
Aloe vera har en lugnande verkan och återfuktande egenskaper som hjälper mot irritation. Prova ett milt schampo med aloe vera eller smörj in med färsk aloe vera för att tillföra fukt och förebygga mjäll.

Undvik produkter som innehåller alkohol
Starka produkter tenderar att torka ut din hårbotten. Investera i hårspray, vax eller hårmousse som är milda och fria från alkohol för att förebygga eller lindra dina besvär.

Kolla i innehållsförteckningen om dina hårprodukter innehåller alkohol!

Läs innehållsförteckningen för att se om dina hårprodukter innehåller alkohol!

Solhatten, kepsen eller mössan…
…kan göra att problemen blir värre. Undvik huvudbonader om du är torr eller har mjäll, eftersom jästsvampen har lättare för att växa när din hårbotten är instängd. En hatt skyddar ju håret bra från solen, men använd istället solskydd vid rötterna så att du inte bränner dig.

Använd mjällschampo
Misstänker du att du har mjäll, prova att tvätta håret med ett mjällschampo i några veckor. Om det inte hjälper, eller om problemen blir värre, testa ett schampo som innehåller ketokonazol. Det är ett ämne som hjälper mot jästsvamp. Fråga på apoteket så hjälper de dig att hitta ett!

Läs också:
Så använder du hårolja – räddaren för ett torrt och frasigt hår
Därför borde du alltid sova med uppsatt hår
Tvätta håret på rätt sätt – och håll det rent längre

Foto: IBL
Källa: 1177 Vårdguiden