Annons
 

Så skriver du 2.0 på högskoleprovet – proffset ger sina bästa tips

Hur mycket behöver du plugga, och vad är bästa taktiken? Baaam ger dig svaren!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: 14 smarta plugghacks som hjälper dig att klara tentan

Flera tusen skriver högskoleprovet varje halvår och det kan vara ett av sätten att säkra platsen på drömutbildningen. Men hur gör man egentligen för att få full pott?

Annons

Katarina Streberg jobbar som coach på högskoleprovskurser.se och hjälper andra att nå ett bra resultat. Fortsätt läsa för hennes bästa tips till ett lyckat prov!

1. Öva på gamla prov
Det finns massor med gamla högskoleprov på nätet som du kan öva på. Skriv det som om det vore ett riktigt prov: stäng av mobilen, sätt dig i ett eget rum och sätt 55 minuter för varje delprov. Du får in vanan och upptäcker vilka delar du behöver öva mer på.

Gilla Baaam på Facebook

– Man upptäcker hur det känns att skriva det, så blir man inte förvånad på själva provet. Du får in en känsla i kroppen på hur mycket tid man kan ägna åt varje uppgift, säger Katarina.

2. Fräscha upp matten
Matten har många svårt med, men det är också enkelt att läsa upp.

– Se till att du har koll på hur man löser ekvationer, hur man multiplicerar och dividerar bråk och lite enkel geometri.

Om du anstränger dig har du goda möjligheter att lära dig matten, och det räcker gott att låna två gymnasiematteböcker på biblioteket.

Kattis Streberg delar med sig av sina bästa pluggtips. Foto: Jens Alvin

Kattis Streberg delar med sig av sina bästa pluggtips. Foto: Jens Alvin

3. Få ordentligt med sömn och energi
Se till att sova ordentligt de sista dagarna innan provet, och ta med dig bra mat när det väl är dags.

– Maten betyder mer än vad man tror. Ha med dig frukt och något bra att dricka. Tryck inte i dig cola och godis för då åker blodsockret upp och ner och du kommer krascha mot slutet.

4. Om du fastnar – gå vidare
– Fastna inte i tal. Du har bara 55 minuter, känner du att det är för svårt så vänta med det till slutet, säger Katarina.

Hon tipsar även om att läsa frågorna först på läsförståelsen.
– Där finns det olika åsikter, men jag tycker att läser man frågan första får man en uppfattning om vad texten handlar om och kan snabbläsa lite. Och man ska alltid svara eftersom man inte kan få minuspoäng!

5. Ta det lugnt
Det är lätt att känna sig överväldigad, stressad och inte veta var man ska börja. Försök ta det lugnt, få lite frisk luft i pauserna, och kom ihåg att du inte kan göra mer än ditt bästa.

– Man behöver jaga upp sig på 2.0, det är långt ifrån alltid som 2.0 krävs, säger Katarina.

Stort lycka till önskar vi på Baaam!

Läs mer:
8 smarta pluggtips som hjälper dig att klara tentan
15 tips till dig som börjar universitetet i höst
20 saker som avslöjar att du är student

Foto: Alexis Brown/unsplash.com