Annons
 

Sarah Delshad: ”Vi går mot muslimska girl power-tider”

Baaams krönikör Sarah Delshad ser ett ljus i mörkret och en framtid där slöjbärande queens tar över världen.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

”Alla våra covergirls är förebilder, de spränger gränser och är orädda för att uttrycka sig, står fast vid vad de tror på och omdefinierar vad skönhet innebär”, det slår det amerikanska företaget Covergirl fast i ett pressmeddelande.

Annons

I dessa mörka, Trump:iga och slaskiga novembertider är det lätt att känna sig nedslagen. Jag vet inte hur det är med dig, men jag känner mig deppig for sure. Orkeslös, seg och oinspirerad. Men det som ändå ger lite hopp och medsysterligt pepp är nyheter likt denna. Att Covergirl, det största kosmetikföretaget i USA, nu har valt att använda en slöjbärande kvinna som modell: Nura Afia, 24 år. Denna medsyster kommer alltså äga ett ofantligt stort utrymme på gigantiska affischer på Times Square i New York. Med andra ord – BAM.

Gilla Baaam på Facebook

Under 2017 kommer vi även att få en hijab-emoji i mobilen.

Och som det inte vore nog med detta så hade den amerikanska tidningen Women’s Running den slöjbärande löparen Rahaf Khatib på omslaget till sitt oktobernummer.

”Vi fullkomligt älskar allt hon står för: driv, utmaning av stereotyper och att hon motiverar andra kvinnor”, sa deras amerikanske chefredaktören Jessie Sebor om valet.

Även mäktiga L´Oreal är med på tåget då den brittiska bloggaren Amena Khan skrev på ett stort kontrakt för företaget i somras.

Slöjbärande queens som emojis, slöjbärande queens på Times Square, slöjbärande queens på tidningsomslag. Världen håller på att förändras. Det är onekligen en ny era och även om mycket är deppigt just så händer en hel del som tyder på att vi går mot en aning ljusare tider – muslimska girl power-tider. Och en tid där girl powern hyllar och representerar alla queens. Alla.

”Jag är ärligt talat så stolt över att få vara en del av att visa hijaben ur en positiv synvinkel. Ju fler av oss som kan bära dem som representanter för stora företag desto bättre. Det är en påminnelse om att vår hijab kan ta oss framåt i livet – och inte är något som håller oss tillbaka”, sa Nura Afia, Covergirls slöjbärande queen.

Preach, sistah. Preach it!