Annons
 

Stor guide: Så får du din härligaste helg – någonsin

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

FREDAG

19.00 Njut – på rätt sätt
Du behöver inte ha dåligt samvete över att kicka in helgen med en tacokväll följt av vin och glass. Forskare vid Cornell university i USA har kommit fram till att vi tenderar att väga som lägst på fredagar och som mest på måndagar. Att gå upp lite under helgen är alltså helt normalt. Så länge du äter hälsosamt och rör på dig under veckan kompenserar det för helgens frosserier.
vin tumblr

Annons

22.00 Liggdags
En kanadensisk studie från Quebec university fann att sex höjer din puls så pass mycket att det kan räknas som träning. Ett medelintensivt ligg bränner upp till tre kalorier i minuten, lika mycket som du gör under en promenad. Det efterföljande myset gör dessutom susen för ditt förhållande. Hela 94 procent av par som gosade när de sov ihop var lyckliga i sina förhållanden, enligt en brittisk studie, jämfört med endast 68 procent av par som höll sig till sin sida av sängen. Par som skedar ihop, håller ihop.

LÖRDAG

8.00 Snooza, men bara en timme
Sovmorgon är det bästa som finns och lite extra tid i sängen kan behövas efter en sömnfattig vecka, men håll dig till en timme. Forskare vid Brigham Young university i USA har sett att kvinnor med ett konsekvent sömnmönster (med högs 60 minuters skillnad från en dag till en annan) väger mindre än de som inte har det. Ett inkonsekvent sömnmönster mixtrar nämligen med din naturliga kroppsklocka och kan störa aptitireglerande hormoner.
snooza

12.00 Gör något för andra
Att volontärarbeta känns kanske inte som det optimala lördagsnöjet, men det är bra för dig! Du behöver inte dela ut mat till hemlösa, det räcker med något litet. En amerikansk studie från 2013 bland volontärarbetare visade att enkla saker som att gå ut och gå med någons hund eller att ringa en vän som har det tufft, gjorde dem lyckligare, mindre stressade och hälsosammare i allmänhet. Hela 94 procent av de som hade volontärarbetat det senaste året kände sig gladare, och 78 procent ansåg att det sänkte deras stressnivåer.

On point: 25 saker du bara förstår när du börjar närma dig 30

14.00 Kicka igång kreativiteten
Under arbetsveckan är de flesta för trötta för att hitta på något kreativt eller ägna sig åt en hobby efter jobbet. Men på helgen borde du göra något som du brinner för. Människor som har ett kreativt utlopp ser, enligt en studie vid University of Texas, sju gånger yngre ut än de som inte har det. Dessutom är det både givande och kul att göra något du gillar.

guide harlig helg

16.00 Svettas
Ta en lång promenad med kompisar eller bowla tillsammans och förena nytta med nöje. Du får en må bra-boost från dina vänner plus extra humörhöjande endorfiner från träningen. Att träna vid den här tiden gör dessutom att du orkar mer, muskelkapaciteten är nämligen som bäst på eftermiddagen.

21.00 Höj volymen!
Att gå på konsert är inte bara roligt, det gör dig mindre stressad också. När du lyssnar på musik sjunker nivån av stresshormonet kortisol i kroppen, och ditt immunförsvar stärks, allt enligt en analys av 400 studier i tidskriften Trends and cognitive research. Forskarna upptäckte också att musik boostar produktionen av lyckohormonet oxytocin.

SÖNDAG

8.00 Vakna upp med telefonen
Nej, inte ens i dag bör du sova mer än en extra timme. Ta hjälp av mobilen för att väcka kroppen. Det kortvågiga blå LED-ljuset sparkar igång din naturliga uppvakningsprocess (vilket är anledningen till att du inte ska hålla på med telefonen på kvällen!), så ta 20 minuter och kolla igenom Instagram och Facebook. Då har du fyllt mobilbehovet och kan börja din söndag, alert och energifylld.
vakna med telefon

8.30 Powerfrulle
Är du en av de som skippar frukost eller snor åt dig en macka i förbifarten innan du går till jobbet? Nu har du chansen att njuta av en redig frukost. Söndagar är som gjorda för det här. Gör en mumsig äggröra, addera grönsaker och lägg på en skiva gott bröd. Ät länge.

Lista: 11 sajter du garanterat hängde på under 00-talet

11.00 Söndagsläsning
Forskning vid University of Sussex visar att så lite som sex minuters läsning om dagen kan sänka dina stressnivåer med 68 procent. Forskningen visade att läsning var det bästa sättet att bekämpa stress på, bättre än både musik, promenader och en kopp te. Läsning är dessutom rena hjärngympan: toppen för minnet, fantasin och förmågan att fokusera.

13.00 Gör ingenting
Italienarna har ett uttryck för det här: ”dolce far niente”. Typ ljuvligheten i att göra ingenting. Precis så ska du tänka! Även om du vill få ut det mesta av din lediga tid behöver våra hjärnor vila. Neurologen Marcus Raicle gjorde nyligen experiment där det visade sig att områden som inte var aktiva när deltagarna gjorde vissa uppgifter (exempelvis delen som ansvarar för minnet och organisering), var superaktiva när de inte fokuserade på någon specifik uppgift. Dagdrömmeri är alltså toppen för dina tankar. Därför är det också bra att göra ingenting precis efter att du lärt dig något nytt.

Nostalgi: 15 saker du roade dig med förr (som du aldrig skulle göra i dag!)

17.00 Middag med vänner
Söndag eftermiddag glider många av oss in en ”Sunday blues”. Måndag morgon är farligt nära och det känns som att helgen redan är över. Tänk inte så, du har ju fortfarande en hel kväll kvar! Bjud över några vänner på en middag istället och passa på att laga mycket mat så att du får några matlådor inför veckan. Genom att ta tillvara på alla kvällar känns helgen längre och roligare.
middag med vanner

22.00 Preppa för veckan
Skriv ner vad du ska göra i veckan, kolla i kalendern och förbereda dig infor morgondagen. Det kan kännas töntigt och som att du tjuvstartar veckan, men enligt forskning hjälper det hjärnan att förankra informationen i minnet.

22.30 Plugga ur
Kroppen behöver en timmes nedvarvning för att förbereda sig för sömn, så lägg mobilen åt sidan, ta ett varmt bad och byt om. Din kroppstemperatur höjs när du badar för att sänkas när du torkar, temperaturändringen gör dig sömnig. Du kommer somna i tid och vakna utvilad och fräsch på måndag morgon. High five!

Läs också:
15 saker du kan relatera till om du älskar fredagar
Åtta populära podcasts att lyssna på under 2016
Kändisarnas absolut bästa stylingknep

Foto: Thinkstock, Tumblr