Annons
 

Tänk dig framgångsrik med woop-metoden

Äntligen en konkret handlingsplan.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Vi matas ofta med budskapet att vi ska tänka positivt i alla lägen – att det kan göra oss framgångsrika. Instagram svämmar över av citat som påstår att stora drömmar är en nyckel till framgång.

Annons

Självhjälpsböckerna säger att vi ska titta oss själva i spegeln och upprepa att vi är fantastiska, så blir allt superbra. Typ. Vi cyniker har alltid misstänkt att det här är bullshit och nu får vi medhåll av en växande skara. Och av vetenskap.

Nyligen presenterades dock forskning som visar att positiva fantasier kan ha en tvärtomeffekt. Enligt en stor studie (Who’s healthier: optimists or pessimists?) publicerad i den amerikanska tidningen Psychological Science, kan ensidigt positivt tänkande faktiskt göra oss deppiga på längre sikt, och chansen att vi ska lyckas uppfylla våra önskningar minskar. Men att sluta drömma är förstås inte lösningen.

Psykologiproffsorn Gabriele Oettingen från New York University har skrivit nya snackis-boken Rethinking positive thinking, där hon presenterar en vetenskapsbaserad metod som fungerar.

Hand with lamp and tree

Tekniken kallas Woop – vilket står för wish, obstacle, outcome och plan, det vill säga önskan, hinder, resultat och plan. Genom att kombinera din dröm med ett lösningsorienterat och konkret tankesätt blir det möjligt att nå dit du vill.

WOOP – så här funkar det!

1. Sätt dig, i lugn och ro, på en plats där du får vara i fred. Blunda.

2. Tänk på någonting som du verkligen vill uppnå – något spännande, utmanande och realistiskt. Det kan vara ett hälso- eller karriärmål, vad som helst som du önskar riktigt mycket.

3. Ägna några minuter åt att föreställa dig att du uppnåt ditt mål och låt dig fyllas av känslorna som det innebär.

4. Tänk sedan på det största hindret som står mellan dig och ditt mål. Fundera kring det i några minuter.

5. Fundera på vad du kan göra för att ta dig förbi detta hinder.

Resultat: Antingen känner du att målet är realistiskt, samtidigt som du får en tydligare riktning.

Till exempel: Om du vill få mer ansvar på jobbet och därmed tjäna mer pengar kanske du behöver visa mer resultat, bli lite smått oumbärlig – effektivisera dig och ta ett snack med din chef när du känner att du presterat. Eller så inser du att du måste ge upp ditt mål, typ om du drömmer om att bli nästa Lana del Rey men inte kan sjunga en enda ton rent. Då får du lägga ner drömmen och fokusera på någonting annat spännande.

Mer woop i ditt liv
Läs mer på woopmylife.com. Du kan också ladda ned en woop-app i din telefon. Sök på ”Woop app”.

Läs mer!
Träning kan bota depressioner
6 tecken på höstdepression – och hur du behandlar det
Var på jorden är människor lyckligast och varför? Här är svaret

Bildkälla: Thinkstock