12 tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande

Det finns många som lever i ett destruktivt förhållande utan att inse det själva, och det är viktigt att kunna känna igen tidiga tecken på att din relation är ohälsosam för dig.

 
 
Annons
 
 
 
 

Till att börja med – om du misstänker att du lever i ett destruktivt förhållande är det viktigt att du tar det på allvar. En relation som tar med än vad den ger och som får dig att bli nedstämd och olycklig är inte värd att stanna kvar i, men det kan vara lättare sagt än gjort att lämna.

Annons

Men det finns flera tecken på att din relation är destruktiv och att den inte är bra för dig, och Baaam listar 12 av dem. Om du känner att flera tecken stämmer in på dig och din partner är det viktigt att du reflekterar över ditt förhållande – och att du kommer ihåg att du faktiskt är värd det allra bästa i alla situationer!

Viktigt: Lever du i en relation där det förekommer misshandel, verbal, fysisk eller psykisk, är det viktigt att du tar det på allvar och polisanmäler eller vänder dig till en kvinnojour.

Läs även:
11 tidiga tecken på att du riskerar att bli utbränd
Superwoman-syndromet: Duktiga, perfekta och utbrända
Bostadsbristen i Sverige bland unga leder till psykisk ohälsa

destruktivt förhållande tecken

Lär dig att känna igen tecken på att du lever i ett destruktivt förhållande.

1. Din partner är överdrivet kontrollerande
Om du har en partner som är överdrivet svartsjuk och vill ha kontroll över vad du gör, vem du träffar och vilka val du gör i livet bör du ta det som ett varningstecken. Hen kan hindra dig från att vara med vänner och familj.

2. Din partner är oförutsägbar
Att hen ofta har humörssvängningar, raseriutbrott och att du lever med en ständig rädsla för nästa bråk med din partner är ett tecken på att er relation är osund.

3. Din partner hotar dig
När din partner blir arg hotar hen att skada dig eller att göra någon du tycker om illa. Hen kan vara hotfull ena stunden för att nästa sekund få skuldkänslor och försöka få dig att tro att hoten bara var just tomma hot.

4. Din partner kallar dig kränkande saker
Verbal misshandel är vanligt förekommande i destruktiva förhållanden. När din partner blir arg kan hen kalla dig nedsättande ord som hora, slampa och bitch.

5. Hen gör sig rolig på din bekostnad
Det händer att din partner kränker och sårar dig och får det att låta som att det är på skoj, även framför andra människor.

6. Din partner kritiserar dig i alla situationer
Du är korkad, du är missnöjd, du är för tjock, du är för smal, du är för full, du är för känslig – ett tecken på att er relation är osund är att din partner ständigt kritiserar dig, och du blir ledsen.

”Din partner får dig att känna att du alltid har fel”

7. Din partner tvingar dig att ha sex
Kom ihåg att det klassas som våldtäkt om din partner tvingar dig att gå med på att ha sex utan att du vill det. Det gäller även tjatsex, det vill säga att du har sagt ja till sex efter flera nej.

8. Hen tycker att du alltid har fel
Din partner får dig att känna att du alltid har fel, även i situationer när det varken finns ett rätt eller fel. Till exempel, Hen: ”Det tog alldeles för lång tid att få maten”. Du: ”Jag tycker inte att det tog så lång tid”. Hen: ”Du har fel”.

9. Din partner får dig att misstro dig själv
Om du tar upp att du har känt dig kränkt eller sårad av din partner kan din partner kontra med att saker och ting aldrig har hänt. ”Det har jag aldrig sagt!”, ”Du hittar bara på!”, kan svaren vara.

”När ni bråkar slutar det alltid med du ber om ursäkt”

10. Hen glömmer bort och ignorerar
Din partner är ointresserad av planer som ni har gjort upp och det händer att hen inte dyker upp när ni har avtalat det. Det viftar hen bort med att det är normalt att glömma saker ibland, även om det händer ofta.

11. Du har alltid ”fel” i era bråk
När ni bråkar slutar det alltid med att du ber om ursäkt och att den ursprungliga frågan i bråket inte blir besvarad från hens sida. Du blir förvirrad och frustrerad och lyckas inte få fram det du ville diskutera från början.

12. Hen nedvärderar vad du gör
Det du lyckas med i livet, känner eller tänker spelar ingen roll i hens ögon. ”Det är bara strunt”.

”Är det misshandel eller en dålig dag?”

Är du osäker på om hens beteende handlar om psykisk misshandel eller att hen bara är på dåligt humör? Konflikter förekommer i alla relationer och människor blir arga – men hur vet man att det rör sig om systematisk misshandel?

Läs även:
Sju tips för att förebygga stress och utbrändhet
Video: Hon sminkar bort spåren efter misshandel för att hjälpa andra
Därför blir livet bättre efter 25

Tecken på att det rör sig om misshandel:
• Beteendet återkommer.
• Avsikten är att förödmjuka och nedvärdera snarare än att man framför ett klagomål.
• Avsikten är att dominera och kontrollera, inte att ge konstruktiv kritik.
• Misshandlaren har en allmänt respektlös inställning till dig. Det handlar inte om att hen påpekar EN sak som hen inte tycker om.

Om du känner att flera tecken stämmer in på din relation kan det vara så att det rör sig om psykisk misshandel och ett destruktivt förhållande. Du kan ringa Kvinnofridslinjen om du vill prata med någon utomstående (samtalet är gratis och syns inte på din telefonräkning). Om du har blivit utsatt för misshandel eller våldtäkt i din relation är det viktigt att du vågar polisanmäla.

Läs även:
Tre frågor du bör ställa dig själv innan du inleder en relation
Lär känna igen tecknen på att du håller på att bli utbränd
Text

Källa: Psykiskmisshandel.se
Foto: IBL