Annons
 

Trendträna! Här är 6 hetaste träningsformerna just nu

Vi har frågat experten Sofia Bursjöö om vad som gäller träningshösten 2016. Hitta din favorit i motionsdjungeln!

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Den personliga tränaren Sofia Bursjöö driver träningsbloggen Uppochhoppa.se. Hon har så klart stenkoll på vad och hur vi ska träna just nu.

#1 Feel good-träning
Att träna för glädjens och upplevelsens skull och för att må bra, det borde alltid vara en trend men det här kommer lyftas allt mer. Som en mottrend till att delta i olika lopp, kommer vi att träna med balans. En timmes rask skogspromenad eller en löptur med styrkestopp i skogen är precis lika trendigt som det känns bra. Motstå frestelsen att instagramma under tiden!

Annons

Läs mer: 14 träningströjor för dig som älskar Harry Potter

#2 Prestationsstyrt och atletiskt
Lopp-trenden håller i sig vilket ger underlag för klasser som riktar sig mot exempelvis skidåkning, hinderbana och swimrun. Många anläggningar har klasser som riktar sig mot de som kör en svensk klassiker (det vill säga fyra svenska långlopp), exempelvis Friskis och svettis, Medley och Sats. Klasser för atleter har också funnits en tid – här sker vidareutveckling och förfining av koncept, ofta med fokus på rörlighet.

Läs mer: 15 störiga saker som händer varje höst

#3 Träningsresor
Att samla vännerna för att gemensamt åka på en träningsweekend är bland det trendigaste du kan göra. Ger social samvaro och nytändning för inspirationen. Träningsresor till varma breddgrader, ofta med ett specifikt tema är hett, varför inte en yogavecka i Thailand med rawfood-tema? Tjejgymmet Rosa skrot har till exempel tjejträningsveckor och många herrgårdar och hotell har träningsweekends.

Läs mer: Egotripping – bästa anledningarna att resa ensam

#4 Fokus på kropp och själ
Body mind-trenden med yoga, meditation och mindfulness fortsätter att öka. Många yogastudios ser ett ökat behov av restorative-klasser och yin yoga, lugna klasser som ska reparera kroppen så att den klarar vardagens påfrestningar.

Läs mer: Meditationsmetoden – så somnar du gott i 4 enkla steg

#5 Studsmattehoppning
En spännande tränings-/upplevelsetrend som är på frammarsch i Sverige just nu är studsmatteparker. Tänk dig barnens lekland fast också för vuxna, där golv och väggar är studsmattebeklädda i olika vinklar. Det är mycket tuffare än du tror – studsmattehoppning kräver stor corestyrka för kontroll. Studsmatteparken Yump har öppnat i Västerås under våren och öppnar fler anläggningar i höst i andra svenska städer.

Läs mer: 17 saker du bara känner igen om du ÄLSKAR mat

#6 Personlig träning
Att träna behovsanpassat och individanpassat görs allra bäst med en egen personlig tränare. Personlig träning i duoform, tillsammans med en vän är ett kostnadseffektivt sätt att få individanpassad träning. Kräv hög kunskapsnivå och att träningen utvecklar dig, du behöver inte en PT för att ha någon som räknar repetitioner åt dig utan en som får dig att må bra och känna dig stark.

Läs även: Underklädeskampanjen med Lena Dunham hyllar alla kroppar

Foto: IBL, Privat