Annons
 

Därför gör dina bröst ont under mens – och så mår du bättre

Bröst som ömmar, svullnar upp och gör ont är för vissa ett säkert tecken på att mensen är en dryg vecka bort. Baaam har tagit reda på varför du får ont – och hur du kan må bättre.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Det här händer med bröst – i alla åldrar

Bröst är fantastiska på många sätt. De är mjuka och gosiga och kan ge näring till bebisar. Men ibland är de långt ifrån fantastiska – och när du PMS:ar som värst kan de ömma och göra riktigt ont.

Annons

Dina hormoner skiftar i nivå beroende på var i menscykeln du befinner dig, och anledningen till dina ömma bröst heter östrogen och gulkroppshormon. Gynekologen Sara Twogood förklarar för tidningen Seventeen hur hormonerna påverkar dig.

Nivåerna av östrogen och gulkroppshormon stiger under de två sista veckorna innan din mens. Ökningen stimulerar bindväven i dina bröst och kan leda till att de ömmar och blir svullna. Det är vanligt att ha ont i den övre delen av bröstet nära armhålan, och särskilt veckan innan mensen.

När din mens väl har börjat sjunker nivåerna av östrogen och gulkroppshormon och den obekväma känslan brukar gå över efter en eller två dagar. Hur känslig du är för hormonella svängningar skiljer sig från person till person, och hormonella preventivmedel som p-piller kan också påverka.

Några sätt att förebygga ömheten och smärtan är att träna regelbundet, undvika supersalt mat två veckor innan din mens och dra ner på koffeinet. Om du redan har ont finns ändå några knep att ta till. Håll en varmvattenflaska eller isklamp mot det ömma området i någon minut, flera gånger om dagen, för att dämpa svullnaden och smärtan. Tänk på vilken behå du använder, mer rörelse i brösten brukar innebära mer smärta. Antiinflammatoriska värktabletter som Ipren och Alvedon kan också vara ett alternativ.

Läs även:
Inspiration: 19 trendiga tatueringar under brösten
Det finns olika typer av bröstvårtor – vilken har du?
Så undersöker du dina bröst – steg för steg

Foto: Thinkstock