Annons
 

#12daysofFashion, dag 1 – Aether: ”Vi skulle aldrig någonsin göra oetiska kläder!”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Neliana Fuenmayor och Paula Maso ligger bakom märket Aether.

Neliana Fuenmayor och Paula Maso ligger bakom märket Aether.

Först ut att bli intervjuade av Baaam under #12daysofFashion är designduon Aether, som är en av de nominerade till Swedish Fashion Talent 2014. Aether är ett märke som är baserat i både London och Stockholm och består av grundaren och modedesignern Neliana Fuenmayor och den grafiska designern och modefotografen Paula Maso. De träffades när de studerade på London College of Fashion och beslöt sig för att starta ett modeföretag som har en balans mellan trender och hållbarhet och som är noga med att ha en fullständig transparens gällande både hur de producerar sina kläder, samt hur de informerar kunderna om detta. Baaam intervjuar Paula Maso, som är en av eldsjälarna bakom detta innovativa modemärke för kvinnor som lyckas kombinera etik med estetik.

Annons

Er mission är att försöka undvika massproduktion och drivor av kläder som inte säljs efter varje säsong genom att använda er av förhandsbeställningar. Berätta lite mer om det!
– På grund av just överproduktion så tenderar både butiker och märken att helt i onödan behöva kasta en stor del av kläder utan att recycla dem. Vi arbetar på ett annat sätt än det traditionella i dagens konsumtionssamhälle; genom att producera för våra återförsäljare direkt och genom förhandsbeställningar online. När en återförsäljare beställer plagg från oss av den kommande kollektionen, så vet de mer eller mindre hur mycket eller lite de kommer att sälja av respektive plagg. Från vår sida innebär detta att vår produktion av kläderna är väldigt lokal – vi kan tillverka ett plagg inom bara några veckor och leverera till kund och undviker i största mån spill och onödig produktion av kläderna.

Hur reagerar kunderna på detta tillvägagångssätt? Tar det lång tid innan man får sitt plagg som man beställt?
– Det är ett hyfsat nytt koncept och många som är vana vid den supersnabba, kommersiella modeindustrin var inte riktigt förberedda på detta. Men kvinnor som är mer miljömedvetna och tänker i ett vidare perspektiv på den sociala aspekten av massproduktion är förtjusta i vårt alternativ, de älskar konceptet och är villiga att vänta lite mer på sina kläder från Aether. Det längsta du får vänta på ditt plagg är en månad. All produktion och sömnad av kläderna sker i London.

Vilken typ av kläder skulle ni aldrig göra?
– Oetiska kläder. Aldrig någonsin. Det är vår plikt att måna om den kommande generationen och ta vårt ansvar i denna modeproduktionskedja. Det skulle vara mycket enklare att göra kläderna billigt i Bangladesh, men det vägrar vi. Genom att äga ett Aether-plagg vet du att alla delar i processen har gått till på ett etiskt sätt.

Varifrån kommer namnet Aether?
– Vi visste att ville ha ett namn som både visade vår transparenta approach till såväl produktion som information och även vårt estetiska värde. Aether (eter) är det ämne som folk trodde att utrymmet i universum var fyllt av och det är även därifrån uttrycket ”eterisk” kommer ifrån. Det kändes som ett fantastiskt namn, även om jag på den tiden vi bestämde oss för namnet inte visste att det skulle låta exakt likadant uttalsmässigt som ordet ”äter”, alltså ”eating” på svenska, haha…

Hur finner ni inspiration till er design?
– Inspirationen hittar vi överallt! Naturen har varit klok nog att förse oss med massor av inspiration. Vi älskar mönster och ser mönster på de mest konstiga och oväntade ställen. Vår första kollektion var vacker med med perfekta blommotiv, medan den nästa… Vem vet? Jag vet, men jag kan ännu inte berätta för dig! Haha.

Av Charlotta Flinkenberg

Här kan du hitta Aethers design!

Aether 2