Annons
 

#12daysofFashion, dag 12 – Yasar: ”Mina smycken är som konst på kroppen”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

12days-dag-12

Sist ut i bokstavsordning i #12daysofFashion är multibegåvade Yasar Aydin, en av finalisterna i Swedish Fashion Talent 2014. Han gör bland annat smycken som är som konstverk och Yasars verk hänger på flera museum runt om i världen. Läs mer om Yasar här.

Annons

Ser du dig främst som konstnär eller smyckesdesigner? 
– Jag ser mig själv som smyckeskonstnär och hantverkare. Med mitt märke Yasar jobbar jag dock med ett mer kommersiellt uttryck, men fortfarande med ett konstnärligt tänk och hantverket i fokus.

Flera av smyckena du gör är fantastiska och av rätt så komplex kaliber. Är de tänkta att användas som smycken, alltså på kroppen, eller ska man hänga dom på väggen som mer renodlade konstverk?
– Jag utgår ofta ifrån bärandet på kroppen när jag skapar mina konstsmycken. Och en del av mina verk behöver kroppen för att kunna ge det rätta uttrycket med rörelser osv, men självklart är det upp till betraktaren. Men jag vill se det som att du bär konst på kroppen.

Vad kostar dina verk? Förstår att det är olika, men kan du ge några exempel? Halsbandet som är utformat som en bok exempelvis, vad kostar det?
– Mina konstverk är betydligt dyrare än smyckena som går under märket ”Yasar”. Konstverken gör jag endast ett exemplar av och lägger ner mer tid på skapandet. Priserna varierar naturligtvis beroende på material och tid osv. Boksmycket ligger på 12000 kronor och är även inspirationen till halsbandet ”Moving Cross”.

Tror du att din design behövs som en motvikt till dagens masskonsumtionsmönster, med billiga material?
– Det tror jag absolut behövs. Jag tycker det är för mycket slit och släng och massproduktion av smycken idag. Det ska vara så billigt som möjligt och kvalitén håller oftast inte. Men det är min personliga åsikt.

Vem ser du helst som bärare av din design?
– Jag tänker väldigt sällan på en målgrupp när jag skapar. Vem som helst ska kunna bära mina smycken, det är vad jag vill.

Vilken har varit din största motgång respektive framgång hittills?
– Min största motgång har väl varit att jag inte fullt ut kan fokusera på mitt skapande pga ekonomin. Jag måste även ha ett jobb för brödfödan och det kan ofta störa min kreativa process. En av mina största framgångar är naturligtvis att bli nominerad till Swedish Fashion Talent 2014, vilket givit mig mycket uppmärksamhet, samt att jag har sålt konstverk till olika etablerade muséer runt om i världen till deras permanenta kollektioner.

Beskriv din design med tre ord!
– Genomtänkt, uttryckfull, sublim.

Av Charlotta Flinkenberg

12days-dag-12-bild-3 12days-dag-12-bild-2