Annons
 

#12daysofFashion, dag 2 – Awesome Things: ”Det är inte min grej att designa byxor”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 
Elin Hasselgren är designern bakom märket Awesome Things.

Elin Hasselgren är designern bakom märket Awesome Things.

Awesome Things startades så sent som i november 2013 av Elin Hasselgren. Det här är kul plagg med fokus på detaljer, roliga prints och limiterad upplaga, för att kunna erbjuda en unik modeupplevelse för bäraren. Baaam intervjuar Elin Hasselgren bakom Awesome Things, som är en av 12 nominerade till Swedish Fashion Talent 2014.
Läs mer om #12daysofFashion här.

Annons

Grattis till nomineringen! Din design sticker verkligen ut och har humor. Bär du din egen design själv? Hur reagerar folk på kläderna?
– Tack! Jag bär absolut kläderna själv. Plaggen väcker alltid uppmärksamhet, och än så länge har det bara varit positivt. Folk gillar dem och kommenterar ofta kläderna, och de väcker många leenden vilket är syftet med märket.

Hur har dina kläder tagits emot i Sverige? Vi är ju inte direkt kända för att ta ut svängarna, utan är ju ett rätt så stilrent och basplaggdraperat folkslag?
– De har tagits emot bra, kanske just för att de sticker ut på den svenska marknaden. Jag tror många har börjat gå ifrån den typiska “skandinaviska” stilen och letar efter roligare kläder, och efterfrågan har varit stor på Awesome Things. Awesome Things webbutik öppnar i sommar, så håll utkik på hemsidan och på Facebook så kommer de finnas att köpa snart!

Var och hur produceras dina kläder?
– Jag håller just nu på att starta upp produktion av kläderna vilket är jättespännande! Hållbart mode är viktigt för mig och jag försöker tänka på det i så många aspekter som möjligt. Kläderna kommer produceras i Europa för att minska transportlängden och för att lättare kunna försäkra bra arbetsförhållanden i fabrikerna, och allt från utformning av plaggen till val av material är gjort med ett hållbarhetstänk. Plaggen är gjorda för att kunna kännas aktuella i mer än en säsong, och när de väl kastas bort ska de vara lätta att återvinna.

Vilken typ av plagg skulle du aldrig göra?
– Det mesta kan nog vara kul att pröva någon gång, men byxor och jeans lämnar jag gärna över till någon annan! Det är inte min grej helt enkelt.

Bombarjackan med pompom-bollar i olika färger från din höstkollektion – hur många sytimmar ligger bakom en sådan? Måste ju vara ett superpyssligt hantverk bakom?
– För många timmar för att jag ska våga räkna på det! På just pompom-jackan hade jag hjälp av ett helt team som satt och sydde bollar med mig, men det tog oss ändå ett par dagar. Jag gillar att göra något plagg som sticker ut lite i varje kollektion och det slutar alltid med att jag gör något just superpyssligt. I min förra kollektion gjorde jag två plagg helt gjorda av plastpärlor. Även där blev det många timmar för att få fast över 30.000 pärlor.

Vilket är ditt bästa stiltips?
– Satsa på kläder som gör dig glad varje gång du går förbi en spegel!

Hur ser drömkunden/bäraren ut av ditt märke? (Någon känd person, eller om du bara vill beskriva en typisk kund som du gärna designar för)
– Mina kunder är alla tjejer som vill visa hur himla grymma de är, som letar efter kläder som lyser upp i en mörk omgivning och sticker ut från mängden, som villa ha bekväma kläder så man kan sticka iväg på vilka äventyr som helst utan att tappa sin personliga stil för det. Om jag skulle välja en specifik person så skulle jag vilja se kläderna på någon grym artist på scen, som Lilla Namo eller Linnea Henriksson.

Vilka råd ger du andra med designerdrömmar?
– Våga satsa, tro på dig själv, var inte rädd för att göra fel och försök ha kul på vägen.

Varifrån får du inspiration till din design?
– I och med att mitt fokus är på prints och färger så blir jag ofta inspirerad av olika färgkombinationer och bilder. Jag är en riktig pinterest-nörd och genomför i stort sett hela min inspirationsprocess där! http://www.pinterest.com/elinhasselgren/ för den som är nyfiken.

Hur skulle du beskriva din design med tre ord?
– Jag behöver bara ett: Awesome!

Av Charlotta Flinkenberg

Awesome 2