Annons
 

#12daysofFashion, dag 3 – Isabell Yalda Hellysaz: ”Lady Gaga blev min första kund”

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

12days-dag-3

Våra tolv modedagar fortsätter med intervjuer av de 12 nominerade till Swedish Fashion Talent 2014. Och dagens talang är stjärnskottet Isabell Yalda Hellysaz, vars iögonfallande design och spännande skrädderi redan har lockat artister som Lady Gaga att bära hennes verk.

Annons

Varifrån finner du inspiration till din design?
– Jag kan inte säga att min inspiration kommer från en speciell sak. Oftast är det många händelser som bygger upp till ett koncept. Det kan vara allt ifrån något filosofiskt, musik, film, en person på gatan, eller kanske är det någon sorts samhällsfråga som får min uppmärksamhet. Jag minns en intervju med Grace Coddington för många år sen där hon sa ‘När du är ute, blunda aldrig för du kan finna inspiration i varje ögonblick.’ Och så är det, inspirationen finns överallt men det är en fråga om när jag snappar upp det.

Din design är verkligen udda och kreativ. Bär du din egen design själv? Hur reagerar folk?
– Jag tycker inte att den är så udda… eller? Jag bär mina kläder väldigt ofta då jag känner mig bekväm i dem. Dock kan jag inte påstå att jag springer omkring på stan med mina stora visirer. Men när jag har på mig dom på något event så reagerar folk, oftast vågar dom inte komma fram till mig utan jagar mitt sällskap och frågar var dom kommer ifrån. När det kommer till kläderna så har reaktionen från alla väldigt positiv. Min design är i grund och botten väldigt skandinaviskt på något sätt men efter att ha bott i London en längre tid så har nog det haft en stor effekt på mina kläder. London är så kosmopolitskt så även den attityden kommer fram och syns tydligt i min design.

Vilka råd ger du andra med designerdrömmar?
– Att dom ska tro på sig själva och våga tro på sin dröm. Så länge man tror so lyckas man! Fast man får vara beredd på att misslyckas ett par gånger innan!

Hur skulle du beskriva din design med tre ord?
– Bekväm, modern och enkel.

Hur ser drömkunden/bäraren ut av ditt märke? 
– Innan jag började plugga design så brukade jag och mina vänner skämta och drömma om att en dag skulle Lady Gaga ha på sig något jag gjort. Roligt nog så har det hänt. Det är alltid kul att se kända både stora som mindre att bära ens design. Jag vill helst inte säga att drömkunden ser ut på något visst sett för då blir det lite för mycket stereotype. Utan jag blir glad av att det kan vara vem som helst, den som vill bära mina kläder är drömkunden oavsett hur dom ser ut.

Ja, hur gick det till egentligen när Lady Gaga kom i kontakt med din design, vilket slutade med att hon bar visiren du har gjort?
– Det är en ganska långa historia men att förklara den kort så började det hela med ett email från Lady Gagas stylist Brandon Maxwell. Dom undrade om jag mer eller mindre kunde skicka min graduation kollektion ‘Antidote’ till New York samma dag. Det var lite svårt då jag skulle precis resa bort och hela kollektionen vara utspridd lite överallt i olika länder. Men till slut lyckades min assistent nere i London få iväg lite plagg och ett visir ut till dom. När plaggen sen kom tillbaka fick jag ett meddelande att Gaga hade varit jättenöjd med visirerna och älskade dom. Några veckor senare fick jag ett nytt brev där dom undrade om jag skulle vara intresserad att designa custommade design för Gaga. Så det är lite roligt att min dröm att en dag designa för Lady Gaga slutade med att hon egentligen blev min första kund! Hon har sagt att hon älskar alla sina visirer, vilket syns eftersom hon bär dom när hon är ute då och då.

Vilket är ditt bästa stiltips?
– Det är att man ska vara bekväm i det man har på sig. Jag har en kompis som är skodesigner från Paris och hennes stil är riktigt speciell. Hon kunde komma en dag och ha en halv cykel i håret. Men det var så hon var och oavsett vad eller hur crazy hennes outfit eller stil var så såg hon alltid lika bekväm ut. När man känner sig bekväm i det man har på sig så har men en helt annan utstrålning.  Hitta basplaggen du gillar och bygg på med egna idéer. Hitta din egen trend istället för att följa andras.

Vilken typ av plagg skulle du aldrig göra?
– Jag tror att man ska vara väldigt försiktigt med att säga vad man aldrig skulle göra. Jag är ganska öppen, och det måste man vara. Som designer kan man bli tillfrågad att göra vad som helst när som helst, och oftast är det utanför ens egna komfort zon, men att vara designer betyder att man ska kunna lösa problem.

Av Charlotta Flinkenberg

Lady Gaga