
3 smarriga vegetariska recept – perfekt som matlåda!
Ligger matinspirationen på noll just nu? Kolla in de här smarriga vegetariska recepten – som är perfekt matlådemat!
Att ta med sig matlådor till jobb och skola är ett superbra sätt att äta billigare och nyttigare. Soppor, grytor och extra krämig mat smakar nästan bättre dagen efter, och funkar superbra att mikra på lunchrasten. Baaam har samlat tre supersmarriga recept packade med nyttiga grönsaker, linser och rotfrukter!

Läs mer: Recept: Vegotacos med koreansk barbequesås
Sötpotatissoppa med lime och ingefära
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
5 dl vatten
400 gram sötpotatis
1 burk kokosmjölk
1 bit ingefära
salt
koriander
2 lime
En skvätt chilisås (t.ex. sriracha)
Redskap
Stavmixer eller mixer
Gör såhär:
1. Hacka löken och vitlöken fint och låt fräsa i några minuter i rapsolja i en kastrull. Tillsätt vatten och låt koka upp.
2. Skala sötpotatisen och skär den i små bitar. Koka dem mjuka och mixa sedan till slät konsistens med mixerstav eller i mixer.
3. Tillsätt kokosmjölken och värm upp igen.
4. Riv ingefäran fint på ett rivjärn. Tillsätt ingefära, limesaft och chilisås.
5. Servera soppan med färsk koriander.

Läs mer: Recept: Vintersoppan för detox och viktminskning
Bolognese på svarta linser
6–8 portioner
Du behöver:
3–4 dl svarta linser, t.ex. belugalinser
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
2 morötter
1 bit rotselleri, ca 200 g
2 burkar krossade tomater (. ca 400 g)
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 dl hemgjord ketchup (eller färdigköpt)
2 dl rödvin
1 msk soja
1 knippe persilja
Kryddförslag: timjan, oregano, lagerblad, basilika, dijonsenap, kapris
Rapsolja till stekning
Salt och peppar
Gör så här:
1. Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja tillsammans med linserna.
2. Krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med i pannan.
3. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt puttra på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, ca 30 minuter. Rör om då och då samt späd eventuellt med lite extra vatten.
4. Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuella övriga kryddor.
5. Servera med pasta och hackad färsk persilja.

Läs mer: Veganskt lösgodis: 17 sorter du hittar i mataffären
Fried rice med tofu och ägg
4 portioner
Du behöver:
400 g extra fast tofu
5 msk japansk soja
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk socker
4 ägg
6 dl kokt japanskt ris eller jasminris, kallt
3 klyftor vitlök, hackade
0,5 huvud broccoli, bruten i små buketter
1 morot, hackad
3 salladslökar, skivade
2 tsk ingefära, riven
1 röd chili, tunt skivad
2 dl gröna ärter
2 tsk sesamolja
rapsolja, till stekning
1 msk sesamfrön, rostade
Gör såhär:
1. Blanda 2 msk soja, socker och vitlök till en marinad. Tärna tofun och vänd runt i marinaden. Ställ åt sidan.
2. Fräs hackad vitlök, broccoli och morot på hög värme i cirka 2 minuter i en wokpanna eller stor stekpanna.
3. Tillsätt ingefäran, chili, salladslök samt eventuellt lite mer olja och lägg ner riset och ärtorna i pannan. Stek i 2 minuter.
4. Stek tofun gyllene i en separat spekpanna.
5. Vispa upp äggen. Flytta undan ris och grönsaker till sidorna av pannan så att det blir ett stort hål i mitten. Häll i de uppvispade äggen och stek i ca 1 minut.
6. Rör runt i ägget tills det börjar bli krämigt. Blanda då ris och grönsaker med ägget.
7. Häll på soja och sesamolja och rör runt så att allt ris får ta smak av dessa. Lägg i tofun och rör om. Strössla över sesamfrön och servera.
Läs även:
Äntligen är vego vår nya favorit
Stor guide: Vilken mjölk passar dig?
Är det okej att vara vegetarian utan att äta bönor?
Foto: IBL, Thinkstock