5 recept på spenatsallad som du faktiskt vill göra

1. Spenatsallad med jordgubbar och pekannötter (4-6 port)

Du behöver:

2 msk smör

2,25 dl pekannötter i halvor

2 msk farinsocker

1,7 dl babyspenat

3,5 dl skivade jordgubbar

0,5 dl smulad getost

balsamvinäger

Såhär gör du:

Smält smöret i en liten stekpanna och stek pekannötterna tillsammans med farinsockret och rör om tills nötterna fått en beläggning. Stek på medelvärme tills farinsockret börjat karamelliseras (ca 3 minuter). Lägg över pekannötterna på ett bakplåtspapper och låt dem svalna. Lägg bladspenaten, jordgubbarna, getosten och pekannötterna i en stor skål – häll inte på balsamvinäger förrän det är dags för servering!

2. Spenatsallad med sommarbär

Du behöver:

4,5 dl babyspenat

3 skivade jordgubbar

0,6 dl blåbär

1-2 tunna skivor rödlök

6 msk tonfisk (konserv med vatten)

0,5 dl olivolja

1 tsk med kornig senap

1 msk risvinäger

0,5 tsk socker

1 tsk hackade färska dragonblad

salt och nymalen svartpeppar

Såhär gör du:

Lägg spenat, jordgubbar, blåbär, rödlök och tonfisk i en skål. Ta en liten skål och blanda olivolja med senapen. Tillsätt risvinäger, socker, salt, peppar och dragon och blanda väl. Häll blandningen över salladen och dekorera med flera dragonblad om så önskas.

3. Spenatsallad med ananas (5-6 port)

Du behöver:
Dressing:

2 hackade vitlöksklyftor

0,75 dl olivolja

0,75 dl vitvinsvinäger

1 msk socker

0,5 msk salt

svartpeppar (efter smak)

senapsfrön (valfritt efter smak)

Till nötterna:

2 msk smör

2,25 dl pekannötter i halvor

2 msk farinsocker

Till sallad:

3 dl babyspenat

1 ananas, uppskuren i bitar

1,7 dl fetaost

Såhär gör du:
Blanda alla ingredienserna till dressingen i en skål. Ta på ett lock och skaka kraftigt och ställ sedan åt sidan. Smält smöret på en medelhög värme i en kastrull och tillsätt sedan pekannötterna. Rör runt och tillsätt sedan farinsockret och fortsätt att röra runt. Sockret börjar karamelliseras efter cirka 3 minuter. Lägg över nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna. Lägg spenaten, ananasen och fetaosten i en skål. Rör om och strö över pekannötterna och servera med salladsdressingen.

4. Spenatsallad med päron och granatäpple (6 port)

Du behöver:

Sallad:

1,5 dl hackade rostade valnötter

1,7 dl frön från granatäpplen

6 msk smulad fetaost

1,2 dl torkade tranbär

2 päron, skivade och utan kärnhus

2,5 dl babyspenat

Dressing:

0,5 dl äppelcidervinäger

3 msk olivolja

1 tsk dijonsenap

salt och peppar efter smak

Såhär gör du:

Vispa ner alla ingredienser till dressingen i en skål och blanda väl. Lägg alla ingredienserna till salladen i en stor skål och ringla sedan över önskad mängd dressing. Servera genast!

5. Spenatsallad med clementiner och rödkål (6-8 port)

Du behöver:

1,7 dl babyspenat

4,5 tunt strimlad rödlök

3 kärnfria clementiner, skalade och delade i klyftor

1/2 gurka, skivad i tunna skivor

0,5 dl rostade mandlar

2 msk olivolja

2 msk vit balsamvinäger eller vitvinsvinäger

Salt och nymalen peppar

Såhär gör du:

Kombinera spenat, kål, clementiner, gurka, och mandel i en serveringsskål och blanda ihop. Blanda olja och vinäger och krydda sedan med salt och peppar. Ringla över och servera!

Foto: All Over Press