Annons
 

7 gånger kronprinsessan Victoria har visat oss att hon är en riktig queen

Hon är svenskarnas favorit i kungahuset – år efter år. Baaam blickar tillbaka på sju tillfällen då kronprinsessan Victoria varit värd titeln drottning.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Vi vet att du bryr dig om kungafamiljen – och vi tog reda på varför

Det kan inte vara en slump att kronprinsessan Victoria har störst förtroende bland kungahusets medlemmar. Från studierna till stiftelser, bröllopet och prisutdelningar. Vi firar kronprinsessans 40-årsdag genom att blicka tillbaka på sju tillfällen då Victoria varit en kunglighet värd namnet.

Annons

När hon delade ut pris på QX-galan

2013 delade kronprinsessan ut priset Årets homo till Jonas Gardell vid QX-galan. När Victoria, efter mycket hemlighetsmakeri, gick upp på scenen möttes hon av jubel och applåder och många var rörda av hennes närvaro.

– Jag är glad och rörd och tacksam. Omtumlad över kärleken vi fått. Man måste förstå hur långt vi vandrat för att komma hit. Och att kronprinsessan kommer hit för att närvara, det är fantastiskt. Unikt i världen, sa Jonas Gardell.

När hon pluggade freds- och konfliktkunskap

Victoria har inte legat på latsidan när det gäller utbildning. Hon har bland annat studerat statskunskap och historia vid Yale University, praktiserat på FN i New York och Sveriges ambassad i Washington D.C. Hon har en kandidatexamen i freds- och konfliktkunskap och gått Utrikesdepartementets diplomatprogram. Det är särskilt imponerande då Victoria, liksom hennes syskon, har dyslexi.

När hon har engagerat sig i frågor om barn och unga

Victoriafonden hjälper i barn och ungdomar med funktionsvariationer och/eller kroniska sjukdomar till en aktiv fritid. Fonden, som administreras av Radiohjälpen, startade 1997 med kronprinsessan som beskyddare. Fonden ska ge barn stöd till läger, resor, utflykter och idrotter som ofta kräver extra personal och anpassad utrustning.

Dessutom har Victoria och Daniel bildat Kronprinsparets stiftelse för att motverka utanförskap och främja en positiv framtidstro för alla barn.

Läs mer: Alltid velat lajva överklass? Nu kan du bo granne med Victoria och Daniel

När hon belyste problemet med ätstörningar

Efter en tid i Frankrike kom Victoria tillbaka med en betydligt smalare kropp, och vikten fortsatte att rasa. Hösten 1997 bekräftade hovet att Victoria hade anorexi. Pressen och de höga kraven från samhället och från henne själv blev för mycket och Victoria fick professionell hjälp i USA. Hon har berättat om sina ätstörningar i flera intervjuer, nu senast i SVT. Hennes ärlighet om hur det faktiskt är att leva med ätstörningar kan förhoppningsvis hjälpa till att luckra upp det stigma som finns om sjukdomen och sprida kunskap om att sjukdomen sitter på insidan, inte på utsidan.

När hon valde kärleken på sina villkor

Det var många som var skeptiskt inställda till prins Daniel. Han var inte typiskt prinsmaterial utan personlig tränare och ägare av gym i Stockholm. En helt vanlig kille. 2002 gör Victoria och Daniel sin relation offentlig och 2010 gifter de sig. Och visst tåras det i ögonen när Daniel pratar om deras kärlek (och Victorias 30 brev) på bröllopet?

Läs mer: Kronprinsessan Victoria släpper träningskollektion med H&M – se alla plagg här!

När hon lyfter svenska designers

Som kronprinsessa åker man på otaliga officiella uppdrag runt om i världen och träffar presidenter, premiärministrar och kungligheter. Victoria tar ofta chansen att lyfta svenska designers och märken som H&M, Filippa K, Whyred, Acne och Rodebjer.

Kronprinsessan Victoria i klänning från Diana Orving.

När hon besökte platsen för terrorattacken på Drottninggatan

Dagen efter lastbilsattacken på Drottninggatan kom Victoria och Daniel till attentatsplatsen vid Åhlens. De hade på sig svart, lade röda rosor vid avspärrningen och Victoria var märkbart rörd och inte rädd för att visa känslor.
– Jag känner en enorm sorg och tomhet, sa hon då till Aftonbladet.

Foto: IBL