
7 saker du måste ha koll på innan du kräver högre lön
Hur ofta får jag ha lönesamtal och var hittar jag egentligen lönestatistik? Baaam förklarar rättigheterna du behöver ha koll på för att #nailalönen.
Läs mer: Kvinnor tjänar 10 procent mindre än män – var med och #nailalönen
Att löneförhandla kan vara riktigt tufft och svårt men en bra början är att ha koll på dina rättigheter. Vi guidar dig genom den snåriga djungeln och listar rättigheterna du ska ha koll på inför ditt lönesamtal så att du lättare kan #nailalönen.

Löneanspråk
På många arbetsplatser sätts lönen individuellt och när du börjar på ett nytt jobb kan du få frågan om vilka löneanspråk du har. Lönen du kan begära beror på arbetsinnehåll, arbetsuppgifternas svårighetsgrad och komplexitet, din egen arbetskapacitet och prestation, vilket ansvar du har och hur marknadslöneläget ser ut för liknande jobb.
Läs också: Så många kvinnor låter lönen påverka om de ska bli gravida

Lönerevision
Din lön ses över och utvecklas i en regelbunden lönerevision. Rätten till årlig lönerevision finns ofta inskrivet i ditt centrala löneavtal. Om din arbetsplats inte omfattas av kollektivavtal kan du själv se till att få det inskrivet in ditt anställningsavtal, men lönerevision är ingen lagstadgad rätt.
Kom också ihåg att det är din arbetsgivares ansvar att informera dig om vilket kollektivavtal som gäller på just din arbetsplats.

Lönesamtal
Ett lönesamtal är ett återkommande samtal mellan dig och din chef som hålls för att diskutera din lön och löneutveckling. Du ska själv kunna påverka din lön genom att göra ett bra jobb och ta på dig svårare arbetsuppgifter. Lönesamtalet är ett tillfälle för dig och din chef stämma av hur arbetsuppgifterna utvecklas och det ger dig möjlighet att framföra dina synpunkter kring din löneutveckling. Om din arbetsgivare är bunden till ett kollektivavtal har du ofta rätt till ett årligt lönesamtal. Den här rätten är dock inte lagstadgad utan bestäms i kollektivavtalet. Om det saknas kollektivavtal på din arbetsplats har du ingen allmän rätt till lönesamtal eller lönerevision utan måste själv ta upp frågan med din chef.
Lönesamtalet är en diskussion mellan dig och din chef, ni behöver inte komma överens om en ny lön med en gång och du har alltid rätt att kolla med ditt fackförbund.
Minimilön
Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats finns det också en fastställd minimilön som arbetsgivaren inte får gå under. Det kan vara särskilt bra att veta om du är ny på arbetsmarknaden med lite eller ingen tidigare arbetslivserfarenhet.
Annan ersättning
Utöver grundlönen har du också rätt till andra former av ersättning. Sjuklön och semesterlön är fastslaget i lagen medan till exempel övertidsersättning, föräldralön och OB-ersättning bestäms i kollektivavtalet.
På en del arbetsplatser kan du även få förmåner och ersättning i form av till exempel restidsersättning, friskvård, tjänstebil och subventionerad lunch.
Läs också: Unik undersökning: Nästan hälften av alla kvinnor är missnöjda med sin lön
Diskriminering
Det är enligt lagen förbjudet för arbetsgivare att diskriminera, och det gäller även när ni diskuterar och sätter din lön. En individuell lönesättningen kan skilja sig åt men ska fortfarande vara saklig. Om du misstänker att du är lönediskriminerad kan du kontakta ditt fackförbund. Om du är föräldraledig är du också skyddad mot lönediskriminering genom föräldraledighetslagen.
Lönestatistik
Om du är osäker på vilken lön du bör ha kan du titta på statistik över ingångslöner och marknadslöner. Du kan alltid vända dig till ditt fackförbund för mer information om lönestatistik i just din bransch.
Här är exempel på några sajter där du kan hitta lönestatistik:
Unionen
Jusek
Statistiska centralbyrån
Saco
Lärarförbundet (du måste vara medlem för tillgång)
Vision
Källor: Unionen, Jusek, Akademikerförbundet SSR
Foto: IBL



