Annons
 

7 tillfällen som bevisar vilken feministikon Carrie Fisher var

I veckan gick skådespelaren Carrie Fisher tragiskt bort. Hon är mest känd för sin roll som Leia i Star Wars men vi har listat sju tillfällen som bevisar att hon var en tvättäkta feminist att räkna med.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs mer: Det här är Baaam

Tiden går fort och det är snart ett halvår sedan skådespelerskan Carrie Fisher gick bort efter att ha fått en hjärtinfarkt på en flygplan hem till Los Angeles från London. Carrie är mest känd för sin porträttering av prinsessan Leia i Star Wars – men hon var även en riktig feministikon. Baaam glömmer henne aldrig och därför har vi listat sju tillfällen då hon gång på gång bevisade att hon var en kraft att räkna med.

Annons

num-1

När hon berättade hur hon egentligen känner för scenen i metallbikinin

10.5886269bo
I ”Star Wars Episod VI: Jedins Återkomst” är prinsessan Leia vid ett tillfälle tillfångatagen av Jabba the Hutt och tvingas bära en guldbikini. Scenen är minst sagt problematisk men i en intervju med NPR berättar hon om att den enda behållningen med hela scenen var när hon själv fick döda sin tillfångatagare med sina egna slavbojor.

– Det var ren njutning. Jag sågade av hans nacke med den där kedjan som dödade honom. Jag njöt verkligen av det för jag hatade den där kostymen och att bara sitta där. Jag kunde knappt vänta på att få döda honom, sa hon.

num-2

När hon tipsade Daisy Ridley om hur man ska hantera klädval

10.5886293ak
Till Interview Magazine berättar hon om hur hon tipsade Daisy Ridley, som spelar huvudrollen i ”Star Wars Episod VII: The Force Awakens”, om att slåss för sina kläder.

– Var inte en slav som jag var. Fortsätt att slåss mot den där slavklädseln, sa hon till Daisy.

num-3

När hon talade öppet om sin bipoläritet och sitt missbruk

Carrie Fisher har i många år brottats både med svåra missbruk och med sin bipolära diagnos. Men i stället för att sopa det under mattan har hon varit väldigt öppen med sin problematik för att bryta ned stigmat kring det.

– Att gå igenom svåra saker kan lära dig mycket och det gör också att du bättre uppskattar de delar av livet som inte är lika svåra. Det enda jag ångrar är att även min dotter fick genomleva mina problem, sa hon till WebMD.

num-4

När hon slog tillbaka mot filmindustrins vikthets

26.02824776

Inför sin återkomst som Leia i The Force Awakens tvingade Disney henne att gå ned nästan 16 kilo i vikt, något hon har kommenterat i bland annat Good housekeeping UK:

– De vill inte anställa hela mig – bara tre fjärdedelar av mig! Jag är i en bransch där det enda som spelar någon roll vad man väger och hur man ser ut. Det är helt fruktansvärt. De skulle lika gärna kunna säga ”bli yngre” för det är ungefär så lätt det är.

num-5

… och när hon tröttnade på branschens fixering med ungdom

På Twitter tröttnade hon dessutom på hur fixerad branschen är vid ungdom och sa till sina följare att ungdom och skönhet inte är någon slags merit utan en ”tidsmässig tillfällighet”, enligt Teen Vogue.

num-6

När hon var ärlig om sina tankar kring Trump

num-7

När hon ändrade sina egna repliker

Förutom att skådespela arbetade Carrie även som en så kallad ”script doctor”, en som tas med mot slutet av skrivprocessen för att ge manuset mer färg och bättre dialog. Hon arbetade med flera olika filmer, som ”Sister Act” och ”Dödligt Vapen 3” men kom egentligen in på den banan genom att ändra sin egen dialog i Star Wars.

Bildkälla: IBL