Annons
 

7 underbara sätt att lyckoboosta din helg

Helgen är här. Äntligen. Du har 48 timmar av frihet framför dig – så här utnyttjar du dem för att må som du förtjänar (fantastiskt).

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Undersökningar vars syfte är att mäta lycka landar ofta i att vi är som gladast när vi socialiserar med andra, tränar och äter. Med bakgrund av den här kunskapen är det lätt att planera din helg, för att den ska bli optimal. Baaam hjälper dig med några säkra lyckoplaner för de närmaste 48 timmarna.

Annons

#1 Sov dig snyggare och smartare
Sömn är alldeles galet underskattat. Faktum är att du inte bara blir snyggare av att sova ut (det är vetenskapligt bevisat!), du blir smartare också (naturligtvis är även det bevisat). Så, ge dig själv en present i form av sovmorgon utan alarmet ställt.

#2 Boka in en träningsdejt
Du vet redan att träning frigör en perfekt mixad cocktail av feelgood-hormoner i hjärnan, det finns knappt någon bättre mood-booster än en timme på gymmet eller i löparspåret. Genom att träna med en kompis eller din partner, kan du förstärka den positiva känslan. När du umgås med människor du tycker om är dina smärt- och trötthetströsklar större, vilket innebär att du kan träna hårdare. Dessutom frisätts mer endorfiner när du tränar tillsammans med någon, plus att umgänge, liksom träning, sätter fart på endocannabinoiderna (ett hormon som har samma effekt som cannabis på din hjärna, true story). Så, boka in en träningsdejt och slå två flugor i en smäll.

#3 Enjoy, baby
Livet är fullt av underbara saker, som lussekatter, choklad och vin för att bara nämna några. Att ständigt försöka låta bli lockande, fet mat och mumsiga desserter för att sedan drabbas av dåligt samvete kan vara kontraproduktivt. Förbjudna saker tenderar ju att kännas väldigt spännande… Risken finns att du överäter när du väl får smaka på the real deal, som en riktig pasta istället för en gjord på zucchinistrimlor, eller glass som är riktig glass och inte frusen banan. Om du har strikta regler riskerar du att hamna i en ond cirkel där dåligt samvetet dominerar.
– Jag tror att en mer nyanserad och avdramatiserad inställning till mat i allmänhet och vikt i synnerhet skulle vara bra för många. Vi måste inte leva som asketer för att lyckas med en sund och hållbar livsstil. Som sagt, en kaka till kaffet eller motsvarande förstör inte en i allmänhet bra livsstil och viktminskningsmål, säger Anki Sundin, en av Sveriges mest kända näringsfysiologer.

#4 Ta en söndagspromenad
Bästa sättet att att fly all eventuell söndagsångest samtidigt som du bränner lördagens middag med extra allt: Ta en långpromenad, minst sex kilometer. Gör en spellista med musik som betyder något för dig. Det behöver inte vara typiska happy go lucky-låtar, det viktiga är att det är musik som du älskar. Köp med dig en varm choklad eller kaffe för att fylla på med en extra lyckokick.

#5 Planera in något kul på måndag
Det faktum att helgens frihet övergår i schemalagd tid, stress och krav (hey måndag) är en vanlig källa till ångest. Förebygg den osköna känslan genom att planera in något trevligt på måndag, som ett biobesök, ett träningspass eller en middag med en kompis.

#6 Maxa lyckotimmen
En studie visar att människor är som lyckligast på lördagskvällar och den exakta tidpunkten för vårt kollektiva helg-lyckokick är 19:26 enligt samma obsvervation, skriver Daily Mail. Förmodligen beror det här på att vi generellt är som gladast när vi umgås med andra – personer som står oss nära, och när vi äter gott. Och dessa två lyckofaktorer är lätta att kombinera. Hörde vi middag med vänner?

Missa inte
Därför är hemmakvällar sjukt viktiga
FILM STILLS OF 'BREAKFAST AT TIFFANY'S' WITH 1961, AUDREY HEPBURN, RECLINING, CELEBRATING, JOYFUL, HAPPY, ARM UP, GLOVES, DRINKING, JEWELLERY, COFFEE, WEALTHY, VICTORIOUS, JEWELRY IN 1961

#7 Checka ut från allt (och bli ett kreativt geni, typ)
Det är bevisat, om och om igen, att vi är som gladast på helger, vilket beror på att det är då vi får smaka lite på friheten mellan alla schemalagda måsten som är en del av livet. Med er i åtanke är det viktigt att faktiskt göra precis det du vill. Kanske vill du inte vara social ikväll? Att stanna hemma är inte fel, tvärtom. En dejt med Netflix och en påse chips kan vara precis det du behöver för att ladda batterierna.
– Det är under återhämtningen som kroppen reparerar sig, återställer energibalansen och förbereder sig för nästa aktiva period. Det sker när vi är i kravlösa situationer. Exempel på det är att sova, vila, kolla på en film eller ta en promenad, bekräftar psykologen AnnaCarin Magnusson.
Det kan faktiskt vara just en lugn hemmakväll som står i vägen mellan dig och en fantastisk idé, eller bara en skönare känsla i allmänhet.

Läs mer
Därför är skogspromenader grymma
Överläkaren berättar: Så ska du träna för att bli smartare
Blir du stressad av Instagram?

Bildkälla: Thinkstock, IBL

 


 
 


Annons