7 viktiga kärlekshemligheter för ett lyckligt förhållande

Sju utvecklingsbara egenskaper. Det är vad du behöver om du vill optimera chanserna för ett lyckligt förhållande.

 
 
Annons
 
 
 
 

Att få en kärleksrelation att fungera är inte än lätt. Om du haft ett par förhållanden kan du förmodligen räkna upp en rad egenskaper som du inte vill att en framtida partner ska ha. Som att du inte vill vara tillsammans med någon som inleder varje ny morgon med att försova sig och muttra surt. Men nu ska vi istället fokusera på de egenskaper som din framtida partner bör ha!

Annons

Lista: 24 tecken på att du lever med ditt livs kärlek

Den amerikanske psykologen Dr Robert Epsteins forskning, som han genomförde vid University of California, San Diego tillsammans med ett par kollegor, visar att det finns sju viktiga färdigheter bakom ett lyckligt och långvarigt förhållande.

“Det spelar ingen roll vad du har för personlighet, eller var du befinner dig i ditt förhållande – att jobba på de här egenskaperna kommer göra vilken relation som helst bättre”, säger Robert Epstein.

Läs vidare och börja öva på det här med kommunikation – det kommer med stor sannolikhet göra dig lyckligare.

#1: Kommunikation

Den första och kanske allra viktigaste punkten går ut på att kunna lyssna, att dela med dig av dina tankar och känslor (ärligt!) och att uppmuntra din partner att göra detsamma. Ju mer du ger av dig själv, desto mer kan du förvänta dig tillbaka. Kom ihåg: Sharing is caring.

#2: Konflikthantering

Förmågan att lösa konflikter grundar sig i färdigheter som att kunna hålla dig till ämnet, att ha förmågan att avgöra när det är dags att ta en paus och att vara redo att förlåta eller be om förlåtelse. Och nej, att vara proffs på silent-treatment är inte ett utmärkande drag hos personer som lever i ett lyckligt förhållande.

kärlekshemlighet

Om det finns ett problem, prata om det!

#3: Kunskap om din partner

Vad har hen för skostorlek? Favoritmat? Vad skrämmer honom eller henne allra mest? Att veta så mycket som möjligt om din partner gör dig väl förberedd att kunna hjälpa och förstå när det behövs. Det är också ett fantastiskt sätt att visa att du bryr dig. Bli expert på din kärlek helt enkelt.

Kolla in: 12 saker du bara förstår om du är i ett seriöst förhållande

#4: Livserfarenhet

Studier har visat att människor i allmänhet vill att deras partner ska kunna bidra med trygghet. Det handlar om att ha en rimlig plan för framtiden och att leva i en fungerande vardag, och så det här med “att ta hand om sig själv”. En mening som många lyfter fram som viktigt hos en potentiell kärlek. Vi gissar att det handlar om att hålla sig i okej form.

#5: Jag-ansvar

Jag-ansvar innebär att kunna identifiera sina egna styrkor och svagheter i syfte att utvecklas och växa. Personer som är bra på det vill lära sig av misstag och de jobbar hårt för att nå sina mål. De nöjer sig inte bara med att konstatera att ”Jag är dålig på att ta kritik”, istället strävar de efter att förbättra sig själva.

#6: Sex och romantik

Nej, du behöver inte vara ”bra i sängen” i den bemärkelsen att du är supererfaren och testat allt, du behöver inte vilja ha sex på konstiga ställen eller längta efter BDSM-äventyr. Vad som är viktigt i en relation är att bry sig om sin partner, att avsätta tid för intimitet och att anstränga sig för att vara attraktiv även efter några år tillsammans.

Det handlar också mycket om öppenhet (återigen, kommunikation!) och att skapa en trygg stämning där man stöttar istället för att kritisera när sexlivet inte är perfekt.

romantik

Bry dig om din partner och ta er tid för varandra.

#7: Stress-kontroll

Om du kan bekämpa eller, i vissa situationer, lära dig att undvika stress kommer du kunna älska och stötta din partner bättre. För många av oss är det viktigt att bli medvetna om när vi egentligen är stressade och hur vi reagerar då, som ett första steg.

Vissa blir tysta och avstängda medan andra blir lättirriterade. Vi är alla olika. Naturligtvis är det absolut bästa att slippa negativ stress överhuvudtaget, men det är inte så lätt. Därför är det bra att öva på tekniker som hjälper dig ta kontroll över stressen, andningstekniker (djuupt, med magen) och meditation är två metoder som man vet fungerar.

Läs även:
Fem saker som händer i din kropp när du slutar ha sex
18 heta tips som boostar ditt sexliv
Knepen som får dig att träffa den rätta på gymmet

Av: Hanna Svensson
Foto: All Over Press, Tumblr