8 miljoner tittare följer Alicia från Eskilstuna – varje vecka
 

8 miljoner tittare följer Alicia från Eskilstuna – varje vecka

Från amatörmusikaler i Sverige till en stor roll i tv-serien Vikings. Alicia Agneson har gått från noll till hundra på bara några år – och spås bli Sveriges nästa skådisstjärna.

 
 
Annons
 
 
 
 

Hon är bara 21 år gammal och har det senaste året jobbat på den galet populära tv-serien Vikings. Det som gör det hela ännu mer overkligt är att det är hennes första skådisjobb. Alicia Agneson från Eskilstuna hoppade över de sedvanliga smårollerna och gick direkt på Hollywood.

Annons

– Det är jäkligt ballt och så mycket större än jag någonsin kunnat tänka mig. Det här är ändå mitt första jobb. Jag hade noll koll men lär mig hur mycket som helst, säger hon.

Nu är Alicia aktuell dels i den irländsk-kanadensiska vikingaserien, dels i Viafrees dokumentärserie Success med premiär i januari. I den sistnämnda är hon en av fyra framgångsrika svenska 90-talister som tittarna får följa i karriären och vardagen. Det är fortfarande mycket som är hemligt kring Vikings-rollen, trots att hennes första avsnitt nu har sänts. Det hon kan berätta är att karaktären heter Freydis, är viking och slav.

– Hon är väldigt cool och vågar säga vad hon tycker och tänker, vilket man inte alls skulle göra då. Hon kommer att ha armbågarna utåt och vi kommer få se en hel del av henne.


I always save the best for last… 💌 @poppydover

Ett inlägg delat av Alicia Agneson (@aliciaagneson)

Rollen fick Alicia på ett för henne sedvanligt vis – med ett self tape. Det är en typ av självinspelad audition som man sedan skickar iväg till produktionen.

– Jag var jätteglad när jag fick den här förfrågan från Vikings då den redan innan var en av mina favoritserier. Jag kände till alla roller och tyckte det var jättespännande. Jag skickade iväg mitt self tape, gjorde ett till recall och sen fick jag rollen.

Föregående säsong av serien hade i snitt 7,8 miljoner tittare per avsnitt, siffror som låter lätt svindlande i svenska sammanhang.

– Det är lite skrämmande. Jag tror inte riktigt att jag har förstått det än. Jag har jobbat med serien i ett år men det är inte förrän nu som mitt första avsnitt har kommit ut, säger hon.

Just nu är det fullt fokus på Vikings och hon har precis börjat jobba på den nya säsongen, andra projekt är svåra att hinna med. I framtiden är drömsamarbetet något som Alicia själv beskriver som ”jätterandom”.

– Anthony Hopkins. Hoppas att jag hinner ta mig dit snart. Han börjar bli äldre nu, han får inte lägga av. Jag vet inte riktigt varför men jag var ett jättestort fan av Zorro när jag var barn så Anthony Hopkins och Antonio Banderas… Det spelar ingen roll vilken film, om jag får jobba med dem är det en barndomsdröm come true.


Kärleken till skådespeleriet har funnits ända sedan barnsben. Drömmen när hon var yngre var att bli musikalartist och Alicia har hunnit avverka många amatörproduktioner i Sverige. Hon minns tydligt ögonblicket då hon blev kär i teatervärlden.

– När jag var 6 eller 7 år gammal åkte jag med min familj till London för första gången. Då gick vi på en musikal. Det var ett life changing moment när jag fick se scenen, kostymerna och samspelet. Det är ganska fantastiskt att skådespela, få det att kännas äkta och få folk att känna något.

Men när hon var 15 år kändes Sverige för litet, för tråkigt, för trångsynt. Flytten gick istället till London där fokus snart flyttade från musikal till filmer och serier.

– Jag hade väl lite storhetsvansinne som tonåring. Jag hade svårt med det svenska tankesättet och svenskar över huvudtaget. Min skolgång var inte den lättaste, jag förstod mig inte på folk och folk förstod sig inte på mig.

The blue eyed bandit

Ett inlägg delat av Alicia Agneson (@aliciaagneson)

Det har tagit några år av auditions för att få jobben men Alicia hade egentligen räknat med ännu fler år av arbetslöshet.

– Jag hade nog räknat med att få ett första jobb vid 25. Det finns inte många andra branscher där man går på 10 000 jobbintervjuer, får nej och fortsätter ändå. Man kanske borde get the hint om att byta jobb, men nej.


Just den här ihärdigheten, och att känna till sin egen kapacitet, är råden hon skulle ge till andra unga tjejer med skådespelardrömmar.

– Gå på magkänsla. Lyssna inte på andra människor, det finns ingen som bestämmer utan bara du kan avgöra vad du går för. Med det sagt tror jag också på att vara realistisk. Ha den balansgången och känn dig själv så pass bra att du vet vart du ska.

Foto: Johnny Wohlin, @aliciaagneson

 
 
 

Annons Laddar nästa artikel…