Annons
 

8 tips till dig som springer i regnet

Om du tar dig igenom en springtur i regn, är chanserna stora att du blir en starkare löpare. Och känslan av att ha sprungit när alla andra suttit inne är oslagbar.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Kläderna!

Om det är en varm sommardag och du tänker springa i shorts är en bra idé att ha ett par kompressionsshorts under för att förhindra skav, som blir värre när din kropp blir blöt. Du kan även bli väldigt nerkyld om benen om du enbart bär ett par fladdriga shorts när det regnar och blåser.

Annons

Använd en skaljacka som är tillverkad i ett vattentätt material, som till exempel nylon. Det hjälper dig att hålla temperaturen uppe samtidigt som det är smidigt att röra sig i.

En keps är att föredra för att slippa få det värsta regnet i ögonen!

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 09.58.50

Skydda din elektronik

Det är alltid bra att ha med sig mobilen när man springer, om någonting skulle hända. Men se till att skydda den väl från regnet. Välj träningskläder som har innerfickor för detta ändamålet eller lägg en extra slant på ett vattentätt fodral till din mobil. En plastpåse som är stängningsbar är också ett alternativ!

Använd färgglada kläder

När det regnar blir det automatiskt mörkare och suddigare för bilförare att se dig genom rutan. Då kommer dina neonkläder väl till pass! Om du springer en regnig kväll bör du även addera reflexer till dina färgglada kläder. Tänk på att bromssträckan blir längre för bilar när det är halt, de måste se dig i tid!

Använd bra skor

Om dina löparskor är utslitna och nästintill platta på undersidan blir det svårt att springa utan att halka, och skaderisken blir då hög. Se till att dina skor har en spårad undersida där vattnet kan rinna igenom så att du får ett bättre grepp. De flesta löparskor har nät på ovansidan för att dina skor ska andas, därmed är risken stor att du blir väldigt blöt om dina fötter. Satsa på att investera i ett par skor i vattenavstötande Gore-Tex material om du springer ofta.

cxxvx

Ta hand om dina skor

För att hålla skorna fräscha och få dem att torka snabbare bör du ta ut innersulan och fylla dem med tidningspapper direkt när du kommer hem efter din löptur, byt sedan ut pappret några gånger under dygnet. Att köra skorna i torktumlaren, på svag värme i ugnen eller låta torka på element är inte att rekommendera då detta kan förstöra egenskaperna i det material skon är tillverkad av.

Välj pass efter vädret

Regnvädret kommer med största sannolikhet att minska din hastighet. Ett blött underlag sätter större krav på dina muskler och skaderisken blir större. Att springa intervaller eller försöka nå ett nytt personligt rekord är alltså inte optimalt att ha som mål en regnig dag. Satsa hellre på uthållighetsträning i en normal löptakt.

Ett annat tips är att ta kortare steg när du springer på en våt väg. Då minskar du tiden du spenderar på det hala underlaget.

Undvik glasögon

För de som lider av nedsatt syn och använder glasögon kan det vara jobbigt att springa när det regnar. Är det dessutom skymning kan sikten bli riktigt dålig i kombination med de immiga och blöta glasen. Om du har möjlighet att bära linser är det riktigt bra att ha ett lager med endagslinser hemma som du kan stoppa i innan du ger dig ut i regnvädret.

Skärmavbild 2015-05-20 kl. 10.02.17

MEN, använd löpbandet på gymmet om…

…det åskar. Även elitlöpare väljer att träna inomhus dagar som dessa, och det bör du också göra! Riskera inte din säkerhet i onödan.
…det är hårda vindar. När det regnar och blåser kraftigt samtidigt så kan din kropp snabbt kylas ner. Då hindras din träning och din kropp påverkas negativt snarare än ger dig en utmaning.
…du vill springa snabbt. Som vi tidigare nämnt blir vägen hal och underlaget tär mycket på dina muskler, därför borde du besöka gymmet eller hoppa över träningen om du enbart är ute efter att springa snabbt.

Foto: All Over Press