ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
5 fantastiska fakta som kommer få dig att älska din kropp

5 fantastiska fakta som kommer få dig att älska din kropp

Vi kvinnor är ofta bra på att tycka illa om våra kroppar. Men vi borde älska dem! Älska dem för alla fantastiska funktioner som kroppen har och som – om vi tänker ett steg längre – vi aldrig skulle vilja vara utan.

Mens, kroppshår och underhudsfett – ofta tycker vi att kroppens smarta funktioner är i vägen och ställer till det för oss. Och visst kan man känna att mensen kommer olägligt och att man gärna skulle vilja ha mer hår på huvudet och mindre på benen. Och visst är fettets smarta funktion är lätt att glömma bort när man tycker att kläderna sitter fel. Men om vi förstår varför kroppen fungerar som den gör blir det lättare att älska den.

Håret på kroppen skyddar bland annat mot friktion, bakterier, smuts och kyla.

Vad fyller kroppshår för funktion?

Många lägger mycket tid på att ta bort håret på kroppen, men det kan vara bra att komma ihåg att det har många smarta funktioner. Håret ska framförallt skydda mot kyla och värme. Men håret i armhålan skyddar bland annat också huden mot friktion och könshår skyddar mot infektioner genom att skapa luft mellan huden och kläderna. Dessutom håller det smuts och bakterier borta.

Det kvinnliga könshormonet östrogen påverkar hur och var vi lagrar fett.

Varför har kvinnor bredare höfter?

I puberteten händer många saker med kroppen. En av de saker som händer kvinnor är att vi får mer underhudsfett. På grund av det kvinnliga könshormonet östrogen lagras fettet framför allt på lår och rumpa, vilket bland annat gör att höfterna uppfattas som bredare. En av de goda nyheterna kring detta är att kroppen mår bättre av att fett lagras där än till exempel på magen eftersom det minskar risken för hjärtsjukdomar.

Varför har man mens?

Mensen kan komma olägligt och innebära magont, humörsvängningar och oro för läckage. Då kan det vara bra att komma ihåg att mensen och ägglossningen är ett tecken på allt kroppen förmodligen fungerar som den ska. Om man till exempel går upp eller ner mycket i vikt eller är väldigt stressad kan mensen utebli. Så även om mensen kommer olägligt, försök välkomna den som ett tecken på att kroppen mår som den ska.

Tips!
Alla kroppar är olika – och olika personer kan föredra olika typer av mensskydd. Always Ultra finns i fem olika storlekar varav storlek 4 och 5 är längre och bredare baktill jämfört med de mindre storlekarna. På alla Always Ultra-förpackningar kan du få hjälp av MyFit-tabellen.

Visste du att Always dessutom har trosskydd som anpassar sig efter trosorna? Med Always Flexistyle kan du använda samma trosskydd oavsett om du har bikini, hipster- eller stringtrosor eftersom du kan vika ner kanterna så att de passar de trosor du har på dig just den dagen. Trosskydd kan vara bra att alltid ha med sig, till exempel om mensen ibland är sen eller tidig. Då är du förberedd om den kommer oväntat. Always Flexistyle slim är extra tunna och känns knappt i trosan. När mensen väl kommer kan du anpassa ditt mensskydd efter dag och flöde med Always Ultra.

Varför har kvinnor mer fett på kroppen?

Män och kvinnors kroppar är utformade på lite olika sätt, och kvinnor har bland annat en högre fettprocent medan män har större muskelmassa. En anledning är att fettdepåerna behövs när man bär och föder ett barn. Att ha för mycket kroppsfett är som alla vet inte bra, men studier från bland annat Karolinska Institutet i Stockholm har visat att det kan vara lika skadligt att ha för lite. Så att du har mer fett på kroppen än din brorsa eller din kille är alltså helt i sin ordning. Fettet lagrar energi och producerar hormoner som är viktiga för att kroppen ska fungera.

Bristningar vittnar om hudens otroliga förmåga att anpassa sig – ändå ogillar vi dem.

Varför får man bristningar?

Trots att nästan alla kvinnor har bristningar har vi svårt att acceptera dem. Men bristningar är faktiskt hudens bevis på att den är anpassningsbar på ett helt otroligt sätt. Huden är vårt största organ och omsluter hela kroppen. Bristningar uppstår när kroppen snabbt förändras, till exempel under puberteten när man växer mycket på kort tid, om man snabbt går upp i vikt eller under en graviditet. Därför är det vanligt att få bristningar på brösten, magen eller låren. Huden sträcks helt enkelt ut för att anpassa sig till din nya form – och det gör den otroligt bra.

Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram
0:56

Efter reklamen: Se också: 8 peppiga konton att följa på Instagram

(0:56)

Slå på ljud