ANNONSAMARBETE MED ALWAYS
Detta bör din partner ha koll på när det gäller din mens

Detta bör din partner ha koll på när det gäller din mens

Mensen påverkar dig både fysiskt och psykiskt – och det kan i sin tur påverka dina relationer. Därför kan det vara bra att din partner vet hur just du brukar känna – och vad hen kan göra för att underlätta.

Ägglossning, PMS och mens kan påverka alla delar av livet, från jobb och skola till energinivåer, humör, aptit och sexlust. Ju mer din partner vet om hur det påverkar dig, desto bättre stöd kan hen ge.

Hur du påverkas av PMS

PMS står för premenstruella besvär, alltså de symtom som kan drabba dig innan mensen. Bland de vanliga fysiska symtomen är ömma och spända bröst och en svullen känsla i kroppen, särskilt över magen. Man kan också få huvudvärk eller känna sig extra hungrig och sötsugen. Dessutom kan PMS påverka din psykiska hälsa. Många känner oro eller ångest och kämpar med irritation, humörsvängningar och nedstämdhet. En del känner sig väldigt trötta och har ett större behov av återhämtning medan andra får svårt att sova. Det kan vara väldigt olika hur och i vilken utsträckning man drabbas av PMS, därför är det bra att du berättar för din partner hur det påverkar just dig.

Det är vanligt att känna oro, ångest, irritation och nedstämdhet innan mensen.

Om du drabbas av PMDS

PMDS står för premenstruellt dysforiskt syndrom (dysfori är en känsla av olust eller ledsamhet) och är en svårare form av PMS. Det drabbar ungefär tre-fem procent av alla som har mens och symtomen kan vara så svåra att de liknar symtomen vid depression. Om du känner att din PMS påverkar ditt liv och vardag negativt finns det hjälp att få – prata med en vuxen eller kontakta din vårdcentral.

Hur du mår under mensen

När mensen sedan kommer försvinner PMSen, tyvärr ersätts den för många av andra symtom. Värk i magen, låren, ljumskarna och ryggen är vanligt. En del får också problem med yrsel, diarré eller illamående. Om din partner vet hur mensen påverkar just dig kan hen lättare stötta – eller bara ge lite extra kärlek och uppmärksamhet tills du mår bättre.

Vilka mensskydd du föredrar

Använd MyFit-tabellen och prova dig fram för att hitta rätt storlek.

Binda, tampong eller menskopp? De flesta har egna preferenser när det kommer till mensskydd. En del tycker inte om mensskydd som används inuti kroppen medan andra föredrar det. Vilket som passar bäst kan också variera beroende på var i perioden du befinner dig. Bindor, tamponger och menskoppar finns i olika storlekar. Always Ultra finns till exempel i fem storlekar. Bindorna varierar i både längd och bredd, storlek 4 och 5 är längst och bredast baktill. Ett tips för att hitta rätt storlek är att kolla in MyFit-tabellen som finns på alla Ultra-förpackningar. Och det bästa är såklart att alltid ha flera alternativ hemma. Men om du har magont och låga energinivåer, det är sent och du upptäcker att mensskydden är slut, kan det vara skönt att skicka någon annan till affären. Ännu bättre är det såklart om du slipper förklara vilken typ och storlek på mensskydd du föredrar, då är det bra att din partner redan vet.

En del får mer sexlust under mensen, andra vill inte ha sex alls.

Hur din sexlust påverkas

Både ägglossning och mens kan påverka din sexlust. Hur man påverkas är väldigt individuellt. En del får ökad sexlust under ägglossningen, för andra påverkas sexlusten negativt av PMS. En del vill inte ha sex under mensen, andra får mer sexlust. Berätta för din partner hur det är för dig.

Nu finns tredje säsongen av Youtube-serien om mens, sociala medier, hälsa och relationer

I fem avsnitt möter Johanna Bladh kända profiler för ärliga samtal om mens och PMS, baksidorna med sociala medier, träning, hälsa och relationer. Se andra avsnittet i videon ovanför eller här.