Annonssamarbete med Always
Dina flytningar under menscykeln – så förändras de

Dina flytningar under menscykeln – så förändras de

Fläckarna i trosorna säger en hel del om hur du mår och var i cykeln du befinner dig. Försöker du bli gravid och vill veta om du är fertil eller misstänker du en könssjukdom? Låt flytningarna guida dig!

Flytningar är en helt normal kroppsfunktion och kroppens sätt att hålla våra underliv hälsosamma och rena. De varierar från kvinna till kvinna, vissa har dem varje dag medan andra har det mer sällan. Oftast är flytningar genomskinliga eller mjölkiga i färgen och har en diskret doft – men de förändras en hel del under vår cykel, och det beror på våra hormoner. Om du tar preventivmedel med hormoner så är det dock vanligt att du inte ser de här förändringarna eftersom dina hormoner är ganska oförändrade under cykeln. Dina flytningar, kommer du snabbt upptäcka ser nästan alltid likadana ut och är med andra ord ganska förutsägbara, ungefär som din mens.

Besväras du av dina flytningar? Vad många kvinnor kanske inte tänker på är att trosskydd inte bara är för dagar när du blöder, besväras du av dina flytningar så går det utmärkt att skydda dig med trosskydd de perioder under cykeln när flytningarna är extra rikliga.

Så förändras dina flytningar – och så vet du om något är fel

Cykeln börjar med mens – flytningarna kan vara bruna

Första dagen på din cykel är din första mensdag – de flesta av oss blöder i 4-5 dagar och i slutet av den perioden är det inte ovanligt med bruna flytningar, det är helt normalt och bara din kropp som gör sig av med gammalt blod som blivit kvar i livmodern.

Innan ägglossning – krämiga flytningar

Dagarna som leder upp till din ägglossning så ökar hormonnivåerna och din kropp börjar producera mer flytningar, som är tjockare och krämigare än tidigare. Använd trosskydd om du känner att du behöver det.

Ägglossning – nu kan du känna dig blöt

Det här är perioden i din cykel då du producerar mest flytningar och det är inte ovanligt att känna sig ”blöt” mellan benen. Om du besväras av att dina flytningar kan du använda trosskydd för att slippa känslan av att vara blöt. Flytningarna dagarna innan ägglossning brukar likna rå äggvita och är stretchiga i konsistensen – vilket betyder att du går in i din mest fertila period. Om du inte vill bli gravid är det viktigt att du skyddar dig, och om du vill bli gravid är det nu det är dags att försöka!

Under ägglossning så kan flytningarna påminna om rå äggvita.

Efter ägglossning – flytningarna blir mindre

Perioden efter ägglossning kallas lutealfasen och nu brukar flytningarna minska något för de flesta. Men hur dina flytningar ser ut är väldigt olika från kvinna till kvinna – för vissa försvinner flytningarna helt medan vissa fortsätter ha krämiga flytningar.

Om flytningarna plötsligt ändrar färg eller börjar lukta annorlunda så kan det vara något fel.

Så vet du att dina flytningar inte är normala

Du kan upptäcka ohälsosamma flytningar genom att de plötsligt ändrar färg eller konsistens. Om dina flytningar blir gröna eller gråa i tonen ihop med irritation i underlivet kan bero på en könssjukdom – så om du nyligen haft oskyddad sex är det viktigt att du besöker en gynekolog. Om konsistensen förändras och liknar keso kan det bero på att du har fått svamp, besök ett apotek för att få hjälp och råd. Doften av dina flytningar kan också berätta en hel del om hur de mår – friska flytningar har en väldigt svag doft medan en infektion kan göra att de luftar lite fiskigt. Om du samtidigt har ont, upplever att det bränner eller kliar ska du uppsöka en gynekolog.

Flytningar och mens är helt normalt och något vi borde prata mer om! I vår Youtube-serie om kvinnohälsa har Antonija Mandir skapat en partnerguide för alla partners där ute som inte har så bra koll! Dags att alla har koll på detta!

Vilket trosskydd ska jag använda?

Always erbjuder trosskydd för olika behov, oavsett hur rikliga flytningar du har eller vilken modell du har på trosorna så kan du hittade ett passande skydd. Trosskydden Always Fresh & Protect, Normal to Go och Flexistyle är perfekta för dig som inte har särskilt rikliga flytningar men ändå kan dig blöt under vissa delar av cykeln.

Normal To Go-trosskydden är individuellt förpackade och därmed perfekta att ha med i väskan då man är på språng, och Flexistyle passar för alla typer av trosmodeller eftersom man kan vika ner kanterna på dem ifall man har stringtrosor. Always Extra Protect Large och Extra Protect Long Plus som är tjockare och längre passar dig med rikligare flytningar och som känner dig blöt större delen av cykeln.

Läs mer om Always kampanj här