Linnéas egna ord om näthatet: Vi tjejer ska backa varandra

Linnéa Claeson har den senaste tiden fått ta emot massiv kritik på nätet efter att hennes trovärdighet ifrågasatts. Nu pratar hon ut om hur näthatet format och påverkat henne.

När mötte du näthat för första gången?

– För mig började näthatet egentligen direkt när jag började med internet, när jag var 10 år gammal och man började med Lunarstorm och MSN efter skolan. För mig och mina kompisar fanns ett inslag av att främlingar skrev till en eller att man fick skit från någon i skolan och det var normalt – det var så för alla. Antingen att någon skrev taskiga saker, anonyma elaka saker eller att främmande män skrev sexuella saker till en redan när man var barn.

Tror du självförtroendet påverkas mycket av näthat?

– Ja gud…jag tänker bara själv, hur otroligt låg självkänsla jag hade. När jag var yngre och gick igenom puberteten. Jag tyckte att det var skittufft på så många sätt. Bara av mina egna tankar och pressen utifrån med media, film och kändisar. Jag kan känna likadant idag, för man lever ändå i ett samhälle som tjänar pengar på att tjejer mår skit. Och därför försöker vi köpa lycka på en massa olika sätt. Man försöker själv bygga upp det, kämpa och stötta sina systrar och peppa varandra. Men det är så svårt att göra det själv. Sen kommer folk och gör krokben, det är så jäkla taskigt med tanke på hur svårt det redan är. Att vi inte bara försöker lägga all energi på att lyfta varandra, är helt oförståeligt.

Fick du mycket stöd av tjejkompisar när du gick i skolan?

– Just när jag gick i skolan var jag ganska ensam i det. Jag hade kompisar, men när det verkligen gällde och någon skrek till mig i korridoren att jag var en jävla hora, eller det äldre tjejgänget kom och skulle slå ner mig då sa mina vänner inte något. Och jag tror det är därför jag brinner så himla mycket för mod och vara snäll och våga säga ifrån. Det är den vackraste egenskapen, att våga stå upp för någon annan.

Känner du idag att du får mycket stöd av andra tjejer?

– Ja framförallt på internet så känner jag att samtalsklimatet har ändrats, vi pratar mer om systerskap och att vi ska backa varandra och hålla varandra om ryggen. Det tycker jag är superhäftigt. Men att våga göra det både face to face och på internet när någon blir utsatt det tror jag kommer vara otroligt viktigt. För att känna sig ensam i det här tror jag blir alldeles för tufft. Vi måste hålla varandra om ryggen. Det här är inte ditt fel, du behöver inte ändra den du är för att andra ska gilla dig eller för att du ska passa in.

 

Se Linnéa Claeson prata med Ida Warg om näthatet