De flesta kvinnor kan nog skriva under på att mensen inte är månadens favoritdagar, men för vissa är det riktigt, riktigt jobbigt. Att blöda så mycket att man blöder igenom bindor på minuter eller att ha så ont att man inte kan resa sig ur sängen. Här tar vi upp 3 vanliga problem sammankopplat med mens och råd kring hur du kan få hjälp!
PCOS – En hormonell rubbning som kan göra det svårare att bli gravid
Vi tog hjälp av gynekologen Amanda Fagerkrantz för att reda ut vad PCOS är och hur du upptäcker det. Omkring 5-10% av kvinnor i fruktbar ålder har PCOS och det finns många symtom som kan passa in.
Vad är det: Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är den vanligast förekommande hormonella rubbningen hos kvinnor i fruktsam ålder. Hormonrubbningen består av en ökad aktivitet av manligt könshormon (testosteron) samt rubbad insulin/blodsockerbalans.
Vilka symtom är vanligast: PCOS är ett tillstånd med bred symtombild, med viss mystik kring sig. Vissa patienter har mer uttalade symtom, andra mindre. De vanligaste symtomen är oregelbunden eller utebliven menstruation, ökad kroppsbehåring av manlig typ, akne och övervikt. Symtomen börjar ofta i samband med puberteten och tilltar vid ökad kroppsvikt. Menstruationsrubbningen beror på störd ägglossning, vilket kan innebära svårigheter att bli gravid. Många patienter kan därför behöva medicinsk hjälp för att kunna bli gravida. Vad beror det på: Man vet inte säkert den bakomliggande orsaken men tillståndet har en ärftlig komponent som kan ärvas från modern och/eller fadern.
Så ställs diagnos: För att få diagnosen PCOS krävs två av följande tre kriterier: 1. oregelbunden eller utebliven menstruation 2. symtom på ökad testosteronaktivitet (till exempel ökad kroppsbehåring och acne) och/eller förhöjda halter av manligt könshormon i blodet 3. polycystiska ovarier (vilket betyder att man har äggstockstyp med många äggblåsor som är ett vanligt fynd vid PCOS) som undersöks med ultraljud.
Om du misstänker PCOS: Boka tid hos en gynekolog för undersökning och beskriv noggrant dina symtom och din menscykel.
Läs mer om PCOS på 1177.se
Endometrios – Den dolda kvinnosjukdomen
Hulda Andersson som skrivit boken ”Endometrios – menvärken från helvetet” lider själv av sjukdomen och berättar vad du ska vara uppmärksam på och hur du får hjälp.
Vad är endometrios: Endometrios är när celler från livmoderslemhinnan hamnar utanför livmodern och sprider sig till andra delar av kroppen exempelvis bukhinnan, tarmarna, äggstockarna och utsidan av själva livmodern. Man pratar ofta om att man ”blöder bakåt” i kroppen. Där bildar cellerna först små knottror som sedan växer och utvecklas och blir till endometrioshärdar. Endometrios hänger ihop med menstruationen och har man endometrios blöder man även från härdarna vid menstruationen och blod hamnar då till slut i bukhålan. Blödningarna orsakar inflammation som i sin tur leder till smärta, ärrvävnad, cystor och sammanväxningar.
Symtom på endometrios: Skiljer sig mycket från person till person vilket gör att många får sin diagnos sent (det tar i genomsnitt åtta år för en patient att få sin diagnos.) Vanligast är kraftiga smärtor vid ägglossning och runt mens, kraftiga mensblödningar, IBS-liknande symtom med diarré eller förstoppning och allmänt orolig tarm, återkommande urinvägsbesvär liknande urinvägsinfektioner, samlagssmärtor, migrän, feberkänsla i kroppen och en del svimmar av smärtorna och mår illa. Många kan se ett samband att sjukdomen blir sämre vid stress, dålig sömn. Många mår sämre när de äter rött kött, vitt socker, laktosprodukter och gluten men forskning saknas på området. Många mår bättre av att utesluta detta ur sin kost.
Så vanligt är det: Endometrios är en sjukdom som drabbar ungefär tio procent av alla människor födda med livmoder i Sverige (ca 200.000 personer). Sjukdomen är vad man brukar kalla en ”dold kvinnosjukdom” och symtomen blandas ofta ihop med exempelvis stark mensvärk, IBS-liknande symtom, urinvägsbesvär och migrän. Eftersom det är 70 % ärftlighet så har ofta mamma eller mormor också haft endometrios, men kanske aldrig fått någon diagnos och därmed normaliseras de starka menssmärtorna. Många tänker: ”Så där ont har vi i vår familj vid mens. Det har både jag och mormor haft – så är det att ha mens”. Det är en vanlig kommentar jag har hört från kvinnor som inte sökt hjälp.
Om du misstänker endometrios: Viktigaste rådet är att stå på dig och ge inte upp förrän du har fått rätt hjälp! Skriv en smärtdagbok och försök skapa dig ett mönster om när och hur du har ont. Hör det ihop med mensen? Känns det någon skillnad vid stress eller vid viss kost? Ökar smärtan då? Försök sätta ord på smärtan för att lättare kunna beskriva för vårdpersonal när och hur du har ont. Ta hjälp av anhörig, vän eller pojkvän/flickvän som kan vara stark vid din sida när du har ont och söker vård. När man har ont är det så svårt att vara stark och stå på sig. Mensvärk är inte samma sak som endometriosvärk även om det kan ha samband tidsmässigt med menstruationen.
Läs mer om endometrios på 1177.se
Huldas tips!
Följ instagramkontot @endometriosdoktorn som konkret och mycket sakligt förklarar mycket om endometrios.
Här finns också mer info för dig som vill läsa mer!
Emma Hellström: Smärtan är vidrig!
I vår nya Youtube-serie pratar tv-profilen Emma Hellström om hur endometrios sett ut för henne – hon berättar att det är viktigt att vara öppen med hur man mår och att stå på sig för att få hjälp!
Riklig mens – Om du måste byta mensskydd besvärande ofta
Amanda Fagerkrantz guidar oss kring hur man ska tänka om man har en väldigt riklig mens och känner att man behöver hjälp!
Vad innebär riklig mens: Om man blöder igenom mensskydd eller måste använda dubbla mensskydd (tillexempel tampong och binda) för att inte blöda igenom, blöder man antagligen för mycket. Utvecklas symtom på blodbrist som blekhet och trötthet, blöder man för mycket. Då ska man söka hjälp. Eller om man helt enkelt bara tycker att blödningarna påverkar ens vardagliga liv för mycket.
Så behandlas det: Som ett första steg kan du börja med att besöka en vårdcentral eller en gynekolog för att få en diagnos. Första behandlingsregimen vid riklig mens är efter det oftast blödningshämmande läkemedel för att minska blödningsmängden. Den behandlingen inleds så fort mensen kommer och ska pågå de första dagarna av mensen när den är som rikligast. Om det inte hjälper eller kvinnan också är i behov av ett preventivmedel, brukar man istället välja hormonell behandling. Både behandling med enbart gulkroppshormon eller behandling i kombinerad form (både östrogen och gulkroppshormon) minskar vanligen blödningsmängd och smärta vid mens.
Läs mer om riklig mens på 1177.se
Så hittar du rätt storlek på bindan
Med Always MyFit-tabell som du hittar på toppen av alla Always Ultra förpackningar är det enkelt att hitta rätt storlek på bindan. Kika bara på flödet och storleken på din trosa för att avgöra vilket typ av mensskydd du är i behov av just nu. Always Ultra kommer i fyra olika storlekar, varav den minsta är storlek 1 och den största storlek 4.
För dig med riklig mens rekommenderas storlek 4 som är 60% större baktill (längre och bredare) jämfört med storlek 1 och ger därmed extra skydd, vilket är särskilt bra på natten.