ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
Så många dagar av ditt liv har du mens – och därför bör du välja rätt skydd

Så många dagar av ditt liv har du mens – och därför bör du välja rätt skydd

Du har mens i nästan 2000 dagar (!) av ditt liv – att välja rätt mensskydd är med andra ord ganska viktigt! Vi guidar dig till hur du ska tänka för att hitta skyddet som är rätt för just dig!

Varje månad i 3-6 dagar under ungefär 40 år är den en del av ditt liv. Alltså ungefär 1 920 dagar! Ibland blir du lättad när den kommer – ibland besviken. Vissa stunder hatar du den, men andra dagar tänker du knappt på att den finns där – särskilt inte om du har hittat rätt i mensskyddsdjungeln. Hur mensen ser ut och hur mycket vi blöder är väldigt individuellt och ser olika ut för alla, så lyssna på din kropp och dina behov mer än vad dina kompisar säger. Här är en guide till mensskydd och hur du ska tänka kring dem.

Bindor

Bindor är det optimala skyddet för dig som känner sig obekväm med att stoppa in något i kroppen och vill ha ett skydd som funkar i alla situationer. Med dagens bindor får du det och kan känna dig helt säker när du tränar, under natten och när du blöder mycket eller lite. Allt du behöver tänka på är att anpassa din binda efter vad du gör och hur mycket du blöder.

Bindor idag är väldigt välutvecklade och suger upp vätska effektivt, du behöver alltså inte känna dig osäker på om bindan syns, om det luktar eller om den läcker. Med en binda ser du också hur mycket du blöder och det gör det enkelt att avgöra när det är dags att byta skydd. Det enda du inte kan göra med en binda är princip att bada, så ska du vara i vatten måste du välja ett annat skydd.

Bindor eller tampong, det är olika vad man föredrar – men det är viktigt att hitta rätt storlek.

Hitta rätt storlek på bindan

Vissa av oss blöder lite mindre medan andra har en rikligare blödning. De flesta kvinnor har heller inte samma flöde under hela mensen, oftast blöder vi mycket i början för att det sedan minskar mot slutet. Det skapar ett väldigt varierande behov för oss när det kommer till vårt mensskydds storlek och form. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av binda vi behöver.

Med My Fit-tabellen som du hittar på Always förpackningar guidas du till rätt storlek på bindan.

Med Always smarta MyFit-tabell som du hittar på toppen av alla Always Ultra förpackningar är det enkelt att hitta rätt storlek på bindan. Kika bara på flödet och storleken på din trosa för att avgöra vilket typ av mensskydd du är i behov av just nu. Always Ultra kommer i fyra olika storlekar, varav den minsta är storlek 1 och den största storlek 4. Och glöm inte att du kan använda trosskydd och bindor under andra tidpunkter i din cykel än under mensen. Trosskydd är perfekt om du inte gillar den blöta känslan eller om du har väldigt rikliga flytningar.

Tamponger

De är smidiga att sätta in, de syns inte och känns oftast inte. Du kan bada med tampongen i – och använda den under hela din menscykel. För många är tampongen det mensskydd som ger mest frihet, eftersom de inte syns eller känns.

Precis som med bindan kommer tampongen i olika storlekar och du kan enkelt välja vilken storlek du behöver beroende på hur mycket du blöder. Något som kan vara bra att vara uppmärksam på när det gäller tamponger är att de inte ska kännas alls om de är rätt istoppade. Känner du din tampong så kan det bero på att du inte fört in den tillräckligt långt eller så blöder du inte tillräckligt mycket. Försök aldrig pressa in en tampong om det känns obekvämt, använd istället en binda eller ett trosskydd de dagarna du blöder mindre. Har du förlossningsskador eller andra vaginala problem ska du också vara försiktig med tamponger och istället välja en binda.

Menskopp

Den varken syns, känns eller luktar. Du kan också bada med din menskopp utan problem. Eftersom du kan använda den under en längre tid blir det billigare än andra mensskydd i längden, och föredrar du att ditt mensskydd går att återanvända är en menskopp att föredra. Har du problem med torra slemhinnor och vill ha ett alternativ till bindor kan en menskopp vara ett bra alternativ eftersom menskoppen inte påverkar slemhinnorna, då de inte suger upp fukt. Något som är väldigt viktigt när det gäller menskopp är att du måste tvätta den noggrant efter varje användning, något som kan vara lite tidskrävande.

Menskopp är ett bra alternativ till bindor de dagar du blöder mindre.

Lär dig mer om mens – med MoaMurderess

I vår nya serie på Youtube kastar vi alla tabun kring mens och kvinnors kroppar. Här får du svaren på allt du undrat över kring mens, mensskydd och vad som egentligen händer i kroppen och knoppen.

Läs mer om Always kampanj här