ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
Så olika ser våra underliv ut – och därför ska du inte snegla på andra

Så olika ser våra underliv ut – och därför ska du inte snegla på andra

Våra underliv är precis som oss människor i stort – väldigt olika. Trots det så oroar vi oss över att vi är normala. Men vad är egentligen normalt, och hur får vi bort tabut kring utseendet på våra underliv?

Våra underliv är riktiga superstjärnor! Finns det någon annan kroppsdel som kan göra så mycket livsviktigt?! Med våra underliv kan vi kissa, ha sex, bli gravida och föda barn. Trots att våra underliv är såna hjältar så oroar sig många kvinnor över att allt där nere inte är normalt. Vi sneglar på andra, och kanske har sett underliv på bild eller filmer och tror att det är så alla ser ut. Nu är det dags att reda ut hur det egentligen ska se ut och varför vi ska sluta oroa oss.

Det finns många typer av underliv. Här liknar de inre blygdläpparna en tulpan som håller på att börja blomma.

Precis som när det kommer till resten av kroppen så ser vi väldigt olika ut mellan benen. Vi har olika storlekar på näsan och är olika långa – samma sak gäller våra underliv. En stor näsa inte är ju konstigare än en liten så varför är vi så oroade över våra hur våra underliv skiljer sig åt? En anledning kan vara att vi är ganska dåliga på att prata om dem, vi sneglar – men många av oss delar inte med oss av våra funderingar och vet helt enkelt inte vad som är normalt. Tyvärr så finns det också många stereotypa föreställningar kring hur vi ska se ut i stort, och de skeva skönhetsidealen har också nått våra underliv. Men något du sett i en film eller på bild är inte så som de flesta av oss ser ut, ändå skapar det en oro om att vi inte duger och ger en falsk bild av verkligheten.

Här har de yttre blygdläpparna gått ihop i den nedre delen, vilket ger en hästskoliknande form.

I en studie från 2018 försökte forskare på ett sjukhus i Luzern, Schweiz ta reda på om det finns något som kan kallas ett ”normalt” underliv. De mätte och analyserade bland annat klitoris och blygdläppar hos 657 kvinnor i åldern 15–84 år. Man kom fram till att det inte finns något som kan kallas normalt, vi kommer helt enkelt i för många storlekar och former. Så man kan med andra ord säga att det inte finns något ”normalt” underliv. Vissa av oss har stora blygdläppar och andra har små, vissa har mycket hår och andra lite. Hos en del av oss sticker de inre blygdläpparna ut, och hos vissa gör de inte det. Blygdläpparna kan också se lite rynkiga och skrovliga ut, medan de hos andra är släta – och allt är precis som det ska. Vi är alla helt unika och det normala är att vi ser olika ut. Det finns helt enkelt inget rätt eller fel.

I en annan variant av ett helt normalt underliv döljs de inre blygdläpparna helt av de yttre.

Våra blygdläppar finns där för att skydda slidan och urinröret mot bakterier och smuts, och hur de ser ut påverkar inte deras funktion. Om inget gör ont eller om du inte sett någon tydlig förändring nyligen så är allt som det ska och du behöver inte oroa dig eller lägga mer tid på att undra. Du är precis som du ska vara!

Hos det här underlivet tittar de inre blygdläpparna fram mellan de yttre.


Få reda på mer om ditt underliv i vår Youtube-serie
– där vi tar upp frågor om mens och hur du kan underlätta ditt liv med smarta mens-hacks!

Vilken typ av binda behöver ditt underliv?

Även när det kommer till vår mens är vi väldigt olika, vissa av oss blöder lite mindre medan andra har en rikligare blödning. De flesta kvinnor har heller inte samma flöde under hela mensen, oftast blöder vi mycket i början för att det sedan minskar mot slutet. Det skapar ett väldigt varierande behov för oss när det kommer till vårt mensskydds storlek och form. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av binda vi behöver.

Med Always smarta MyFit-tabell som du hittar på toppen av alla Always Ultra förpackningar är det enkelt att hitta rätt storlek på bindan. Kika bara på flödet och storleken på din trosa för att avgöra vilket typ av mensskydd du är i behov av just nu. Always Ultra kommer i fyra olika storlekar, varav den minsta är storlek 1 och den största storlek 4. Du vet väl att du också kan använda bindor och trosskydd under andra tidpunkter i din cykel. Läs mer här!

Du hittar MyFit-tabellen på toppen av alla Always Ultra-förpackningar

Läs mer om Always kampanj här