ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
Se när hockeykillarna pratar om mens! Här är filmen alla pratar om

Se när hockeykillarna pratar om mens! Här är filmen alla pratar om

”Har du mens eller?!” En mening som många menstruerare fått höra. Det är knappast ovanligt att den som har mens känner sig obekväm med att prata om vad som händer i kroppen och hur man påverkas, men så borde det inte vara.

Det är 2021 – låt oss prata om menspå riktigt

Därför lanserade vi på Baaam ”Always Confident”, en Youtube-serie där vi lyfter ämnen som mens och självförtroende. 

Seriens syfte är att hjälpa tittaren att känna sig mer trygg med sig själv med hjälp av kunskap om kroppen, och just nu kan du se hela säsong ett och två på youtube HÄR. I serien medverkar stjärnor som AntonijaMandir, Ida Warg, Filip Dikmen och Ellinor Bjurström. Always Confident innehåller allt från viktig information om mens till boosting och menshacks, bland annat så tas dom där brännande frågorna upp som man kanske inte vågat fråga.

Viktigt att alla pratar om mens 

Inför den senaste säsongen ställde vi frågor på Baaamsinstagram-story där vi bad alla följare berätta vad de skulle behöva för att känna sig mer bekväma med sin mens. 

Vi fick in mängder av svar och flera av svaren var att man ville höra killar prata om det. Och visst är det en viktig punkt – att även inkludera killar i snack om jämställdhet. För att vi ska komma framåt behöver vi alla hjälpas åt att bryta tabun kring kropp och knopp. 

Anledningen till att man ville höra killar prata om mens var enligt instagram-enkäten att många kände själva att de har förutfattade meningar kring att andra, och speciellt killar, skulle tycka mens är ofräscht. Och när vi normaliserar ämnet hos alla är det lättare att släppa de där känslorna av att mens skulle vara något pinsamt.  

Idrott och mens är dessutom något som länge varit svårt att prata om, fast det egentligen är världens mest naturliga sak, därför gav vi oss iväg till en ishall för att höra vad några hockeykillar egentligen tycker om ämnet. Klippet har synts i sociala medier och i Always Confident serien och har redan uppmärksammats.

Hockeykillarna pratar om mens

Hockeykillarna pratar om mens

I videon från avsnitt tre av Always Confident träffar vi Theodor, 16 år, Oliver 17 år och Tor 16 år som har spelat hockey i nästan hela deras liv. Vi passade på att filma killarna när de skickade med några hälsningar in i kameran. 

Theodor 16, har något viktigt att säga.

Mens är naturligt

– Mens är inte äckligt, det är helt naturligt. Skäms inte för det, speciellt inte inom idrotten, säger Theodor i videon.

Oliver, 17.

Oliver, 17, tycker att alla ska ha samma förutsättningar i sporten. Vilket kön man än tillhör ska man kunna spela sport och bli hejad och trodd på, oavsett om man vill kalla sig kille, tjej, hen, ickebinär eller något annat. 

– Vi vill hälsa att alla tjejer ska få spela vilken sport de vill. Tjejer är också grymma på fotboll, handboll och ishockey – precis som alla andra, säger Oliver. 

Tor, 16.

Tor vill även passa på att skicka med en annan hälsning – några viktiga ord som handlar om att alla ska våga engagera sig för en värld där vi lever på lika villkor –oavsett vem man är. 

– Till alla där ute: Respektera tjejerna, vad dom vill och inte vill. Det är upp till oss att alla känner sig trygga, säger han. 

Bäst är slutet av filmen

Vi tycker det är härligt att killar visar att de engagerar sig i frågan, men mest härligt är ändå slutet av klippet.

Molly Wigerman.

Den som fintar bort alla puckar är nämligen Molly Wigerman – en grym målvakt som visar att du kan vara precis lika grym på sport vilket kön du än är.