ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS

Släpp tabut! Allt du behöver lära din dotter (och son) om mens

Närmar sig puberteten för din dotter eller en ung tjej i din närhet? Då är det snart är dags för seriöst peptalk och guidning bland mensskydden – här är en bra hjälp på vägen!

Minns du dagen då du fick din första mens? Blev du överlycklig, besvärad, eller helt vettskrämd? Förhoppningsvis fanns det någon du kunde prata med om alla dina känslor och som hjälpte dig med allt praktiskt du behövde veta.

Alla flickor kommer till en punkt då de verkligen behöver ett peptalk och lite guidning av en mer erfaren person. Och kanske har du själv nu en tjej i din närhet – en dotter, en yngre syster, släkting eller vän – som står inför puberteten med allt vad det innebär. Ett tips att börja med, om det gäller din egen dotter är att göra mensen normal hemma. Prata om den högt och göm inte undan dina egna mensskydd. Finns det bröder i familjen? Prata med dina söner om att mens är normalt och inte äckligt. Ett tips är att titta på det här avsnittet av vår nya Youtube-serie tillsammans, där kvinnor minns sin första mens och vi får tips för hur vi pratar om mens med våra barn, utan att rodna. Och självklart är det ingen som kan allt, och det är helt okej. Googla tillsammans med dina barn om det är något du är osäker på. Att lära sig tillsammans är både givande och roligt!

5 saker du ska prata med din dotter om:

1. Du är helt normal oavsett hur du känner – det är en naturlig del av varje tjejs liv
Puberteten och mensen är en del av livet – oavsett om vi gillar det eller inte. De flesta tycker att de nya känslorna man upplever känns lite konstiga och läskiga och det är inget konstigt – men alla hamnar ju här för eller senare. Tänk på det som ett osynligt band mellan världens alla tjejer och att vi behöver peppa varandra och dela med oss av våra bästa knep.

2. Det här händer i kroppen under puberteten
Din kropp förbereder sig för tonåren och så småningom att kunna få barn. Fantastiskt! Brösten börjar växa och kanske ömmar lite, grövre hår tittar fram under armar, på benen och mellan benen. Kanske en och annan ovälkommen finne ploppar upp? Och så det där med att behöva börja använda deodorant helt plötsligt. För vissa kommer det tidigt, för andra dröjer det – det är inga konstigheter.

3. Och så kan dina känslor förändras…
Saker du inte brydde dig om tidigare känns nu som en katastrof. Det är hormonerna som påverkar ditt känsloliv och det du upplever är helt normalt. Att vilja ha lite mer frihet från familjen är bara sunt, men glöm inte att berätta om hur du känner så att familjen vet hur du mår. Det är okej att få skrika av sig hemma. Våga visa dina känslor!

4. Menscykeln – så rullar den
Längst ut sitter äggstockarna med dina ägg, sedan kommer äggledarna, därefter livmodern och till sist slidan. Det som händer innan mensen kommer är att äggen först lossnar och börjar vandra genom äggledarna. Om du inte är befruktad så blir det en blödning i livmodern när slemhinnan släpper och mensblodet kommer ut och rinner därefter under 3-6 dagar.

Under ägglossning och mens kan du få humörsvängningar, mensvärk och ömma bröst – som tur är finns det mycket du kan göra för att slippa besvär. Motion, bra kost och effektiva mensskydd är A och O under de här veckorna. Efter ett tag kommer det gå som en dans när du får in rutinerna och lär känna din kropp (menscykeln kan även förändras under livets gång). Alla kvinnor blöder olika mycket, har mer eller mindre ont och upplever det känslomässiga väldigt individuellt.

Det är väldigt individuellt hur lång din menscykel är, men vanligtvis brukar den vara ungefär 28 dagar. Men det är inget konstigt om den varar mellan 21-35 dagar. Menscykeln börjar på mensens första dag och pågår till första dagen på nästa mens. När nästa mens börjar är det en ny dag 1. Om du tillexempel får mens den 3 maj och får nästa mens den 31 maj så är din menscykel 28 dagar lång.

5. Välj rätt skydd och slipp oroa dig!
Tamponger, menskopp, trosskydd, bindor. Det finns en djungel av alternativ när du ska förbereda dig inför din första mens. En bra metod är att pröva sig fram! Men det kan vara en bra idé att köpa upp ett lager bindor som finns hemma när mensen väl kommer. En binda är ett enkelt sätt att skydda sig – du behöver inte lära dig någon speciell teknik för att sätta in den eller ta ut den. Och du behöver absolut inte oroa dig för att den ska läcka, bara du väljer en effektiv sort som suger upp bra och har skön passform.

För att enklare vet vilken binda du ska välja just nu i din menscykel kan du kika på ditt Always Ultra-paket där du hittar en praktisk tabell tabell som utgår från flöde och trosstorlek, så att du lättare ska veta vilken binda som passar dig.

I Always sortiment hittar du allt från säkra nattbindor för rikligare blödningar till de tunnaste trosskydden för när bara blöder litegrann eller om du har rikliga flytningar.

Kom ihåg att din kropp är fantastisk – och att ungefär hälften av världens befolkning går igenom samma sak! Du är inte ensam.

Läs mer om Baaams hyllade kampanj här!