Annonssamarbete med Always
Sömn under mensen – 5 tips för att sova gott

Sömn under mensen – 5 tips för att sova gott

Det är mycket som påverkar oss när vi har mens och oftast är vi inte på topp under den här tiden – därför är det extremt viktigt att vi sover gott och får ordentligt med återhämtning. Men sömnen kan påverkas väldigt mycket under mensen, från oro över läckande bindor till kramper. Här är tipsen för hur du sover gott under menscykeln.

Magkramper, huvudvärk, ömmande bröst och kraftiga blödningar är ingen höjdare för sömnen. Under vår menscykel lever våra hormoner rövare vilket höjer vår kroppstemperatur och gör oss väldigt trötta  – något som kan göra att vi känner oss helt slut men ändå har svårt att få ro. Sömn är lika viktig för hälsan som mat eller träning, och särskilt under mensen då vi är mer känsliga. 

Den optimala sovpositionen

Fosterställning – där du ligger på sidan med benen uppdragna mot magen anses av många vara den ställningen som hjälper mest mot en krampande mage. När vi ligger i fosterställning lättar vi på trycket från magmusklerna vilket hjälper dem att slappna av. Att sova i fosterställning kan också hjälpa till att minska läckage eftersom du ligger med benen sammanpressade. Ställningen du ska undvika när du har mens är att ligga på mage – särskilt om du blöder mycket under natten. Om du ligger på mage kan nämligen sängen trycka på livmodern vilket gör att du kan blöda mer. 

Skippa inte träningen

Studier visar att yoga kan hjälpa till att minska smärta i samband med menskramper och minska symtom som ömma bröst och uppsvälldhet. Bara att stretcha lite lätt innan du går och lägger dig kan hjälpa kroppen att slappna av. Men all typ av träning är bra för sömnen eftersom det tröttar ut oss. Träning frigör även endorfiner, ett hormon som boostar humöret och sänker ångest – något som många kvinnor kan uppleva under sin menscykel.

Om du har svårt att sova är träning viktigt, det kan även minska symtom som kramper och huvudvärk.

Slipp oro med nattbinda

Om du blöder mycket på natten så underlättar det att hitta en nattbinda du verkligen kan lita på. Always Ultra Secure Night är längre och bredare baktill i storlek än Always andra Ultra-bindor vilket skyddar mot läckage – och gör att du kan sova tryggt. Osäker på vilken storlek du ska ha? Kika på paketen som alla har en siffra, där 4 är den bredaste och längsta bindan som passar dig som blöder mycket på natten. Always Ultra Secure Night anpassar sig efter kroppens rörelser och håller sig på plats – oavsett hur mycket du rör på dig under natten.

Om du blöder mycket när du sover och oroar dig för läckage kan en nattbinda göra att du slipper oro och sover gott!

Ta ett varmt bad eller dusch innan sänggåendet

Att ta ett varmt bad eller dusch innan du går och lägger dig hjälper till att mjuka upp kroppen vilket kan underlätta för smärtan. Att bada varmt gör oss också trötta och kan hjälpa oss att somna snabbare.

Håll sovrummet svalt & skapa en sovrutin

Det kan vara svårt att sova under mensen eftersom man känner sig mer lättirriterad och orolig än vanligt, det är också vanligt att känna sig varmare än normalt. Hormoner under delar av vår menscykel ökar kroppstemperaturen och påverkar vårt humör. Försök vädra ut sovrummet ordentligt för en skön sovtemperatur och dra ner på skärmtiden när din sovtid närmar sig så att du lättare kan slappna av. Och skapa gärna en mysig stämning med dovt ljus och mjuka sängkläder som gör det lättare att somna.

Skapa bra sovrutiner – och undvik skärmar när det börjar närma sig din sovtid.