ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
Träning under mensen – detta borde alla veta

Träning under mensen – detta borde alla veta

Var du befinner dig i menscykeln påverkar dina fysiska förutsättningar och det kan vara bra att veta hur hormoner påverkar prestation och återhämtning. Dessutom – träning kan lindra mensvärk och PMS. Så kan du anpassa träningen efter menscykeln.

Träning innan mensen – lindra PMS med rörelse

Den som upplever stora problem med PMS har kanske ingen lust att träna. Dessutom kan kroppen kännas tung, vätskefylld och svullen under den här perioden. Men om du orkar röra på dig kan det frigöra endorfiner som lindrar PMS och får dig att må bättre. Var snäll mot dig själv under den här perioden och lägg träningen på en nivå som känns bra. Att vara fysiskt aktiv när du inte har mens kan också bidra till att förebygga mensvärk.

Träning under mensen – lyssna på kroppen

En del får stora besvär med magont, illamående och yrsel under mensen och då kan det vara svårt att träna, men om du känner att du orkar kan fysisk aktivitet lindra mensvärken och få dig att må bättre. Det kan vara bra att vara medveten om att östrogen- och progesteronnivåerna är låga under mensen, vilket kan göra att du känner dig trött och orkeslös. Så lyssna på kroppen och anpassa träningen.

Genom att vara medveten om var i menscykeln du befinner dig kan du anpassa träningen.

Träning efter mensen – förutsättningarna är på topp

Efter mensen stiger östrogennivåerna igen och de flesta känner att energin kommer tillbaka. Högre östrogennivåer gör också att du får bättre förutsättningar till snabb återhämtning. Även progesteronnivåerna stiger vilket ger bra förutsättningar att bygga muskler. Vill du lägga in lite hårdare träning är detta en bra period.

När du tränar är det smart att välja en större binda som ger bra skydd.

Välj rätt mensskydd för aktiva dagar

När du tränar vill du inte behöva oroa dig för läckage eller obekväma mensskydd. Fysisk aktivitet kräver ett bra skydd och det gäller att hitta det som passar just dig och den träningsform du valt. Många föredrar tampong eller menskopp, och de passar ju särskilt bra om du ska bada eller simma. Andra föredrar binda och då är det bra att veta att det finns olika sorters bindor i många olika storlekar. Always Ultra-bindor finns till exempel i fem olika storlekar, storlek 5 är längst och bredast baktill för att täcka en större yta, vilket är perfekt när man är i rörelse.

Löpning är en av de träningsformer som kan lindra mensvärk.

Tre träningsformer som kan lindra PMS och mensvärk

Konditionsträning – flera studier har visat att konditionsträning som till exempel löpning och promenader har en positiv effekt på mensvärk. Anledningen är att mensvärk uppstår när musklerna i livmodern drar ihop sig för att stöta ut det obefruktade ägget. Konditionsträning ökar blodflödet till musklerna och får dem att slappna av och värken minskar.

Yoga – förutom att pulshöjande yoga kan ha samma effekt som konditionsträning finns det studier som indikerar att även lågintensiv träning som meditationsfokuserade yogapass kan sänka stressnivåerna i kroppen vilket kan leda till minskade nivåer av ämnet prostaglandin som gör att livmodern drar ihop sig vid menstruation. Det finns också särskilda yogaprogram som tagits fram för att lindra mensvärk.

Dans – förutom att få i gång blodcirkulationen är det bevisat att dans höjer endorfinnivåerna i kroppen och därmed också välmåendet. Så boka ett danspass, få i gång blodcirkulationen och låt endorfinerna skjuta i höjden.

Du missar väl inte årets viktigaste serie?

I fem avsnitt möter Johanna Bladh kända profiler för ärliga samtal om mens och PMS, baksidorna med sociala medier, träning, hälsa och relationer. Se tredje avsnittet med TikTok-profilen Fanny Ahlfors om rörelse och idrott i videon ovanför eller här.

TV: Se mensskydden genom historien
1:03

Efter reklamen: TV: Se mensskydden genom historien

(1:03)

Slå på ljud