Annons
Amerikanerna försöker göra ”lagom” till en trend – och vi är skeptiska
 

Amerikanerna försöker göra ”lagom” till en trend – och vi är skeptiska

Ett stort amerikanskt magasin har bestämt sig för att ”lagom” är det nya ”hygge”. Och vi kunde inte låta det vara.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

Läs också: Gör som danskarna – satsa på hygge när du är ledig

Minns ni hygge eller har ni redan glömt bort trenden som spreds över världen som danskarnas mysiga inställning till livet? Om du glömt kommer här en snabb recap.

Annons

Det finns egentligen ingen riktigt bra svensk översättning av det danska ordet ”hygge”, som blivit en en exportsuccé med en enorm mängd sålda böcker på ämnet, både i England och i USA. Men det betyder ungefär ”mys” – en skön atmosfär där man njuter av det goda tillsammans med sina nära, gärna med något gott att äta.

Och om man ska tro den stora livsstilssajten Refinery29 spås ”lagom” bli nästa stora trend. I en artikel skriver de att lagom är ”the Swedish practice of having just the right amount”. Att lagom kanske inte alls är någon slags svensk livsstil utan bara ett ord som är ganska praktiskt i många sammanhang har de bortsett från.


Läs också: Rensa hela ditt hem – 7 enkla steg med KonMari-metoden

Det argumentet köper dock inte amerikanerna som går vidare med att förklara att lagom är ”ett sätt att tänka som skänker glädje genom att uppnå balans i livet”. De menar att det kan betyda exempelvis att rensa hemma till den grad att allt du äger är sådant som ger dig glädje. Dessutom hävdar de att möbeljätten Ikeas nya hållbarhetssatsning, som råkar heta ”lagom”, är det yttersta beviset för att trenden är här för att stanna. Att ingen här i Sverige ens hört talas om lagom-satsningen verkar inte röra dem så mycket.

Därtill har de valt ut en rad produkter som förkroppsligar ”lagom-andan”. Bland produkterna återfinns:

Ett doftljus (”handgjorda i Brooklyn och gjort på hållbart kokosnötvax – den mest ‘lagoma’ kombon!”)

En affisch med orden ”inhale/exhale”

En hårig sittpuff (”inget är bekvämare än en sackosäck”)

Och en neonskylt med texten ”Relax”.

Vi vet inte vad ni tänker men om vi fick välja saker som symboliserar lagom skulle vi kanske satsa på bänkar i ljust björkträ, filtar i dova färger och mjuka sammetskuddar. Självklart godkända av Ikea.


Fast ett folk som älskar att titta på samma halvtimmesavsnitt av Kalle Anka från 1958 varje jul, undviker all form av kontakt med okända männsiko och där 15-fikat är en ritual heligare än något annat kanske inte ska ta det så hårt.

Särskilt inte när vi tycks älska trender som julgranshår, snoppläppstift och färgglad hårbotten.

Vi älskar i alla fall att vårt ojämlika kärleksförhållande med landet på andra sidan dammen äntligen börjar balanseras upp. Vi är också tacksamma för att bilden av den nakna svensken nu kanske till sist kan ersättas av en något mer smickrande bild. Och om det är några som kan behöva lite mer lagom och lite mindre instagramångest så är det nog vi.

Mer lagom åt folket!

Läs också: Gör din egen ljusslinga och 11 andra inredningsdetaljer du kan göra själv

 
Annons Laddar nästa artikel…