
Är du alltid sugen på godis? Det kan bero på dina gener
Har du riktigt svårt att motstå sötsaker? Ny dansk forskning visar att gener kan vara en orsak till att du älskar godis lite mer än de flesta andra.
Enligt en studie från Köpenhamns universitet kan våra gener styra vårt intag av godis och andra sötsaker. Levern utsöndrar två genetiska varianter av hormonet FGF21 hos vissa personer. De som har dessa hormoner har en 20 procent högre tendens att konsumera stora mängder godis, visar undersökningen.
Att dessa hormoner skulle ha ett samband med övervikt och diabetes typ 2 kunde dock inte fastställas vid studien.
Läs mer!
Lösgodis utan gelatin? Här är 25 sorter
Undersökningen har gjorts på 6 500 deltagare i Danmark och forskarna menar att man med hjälp av studien kan förklara varför vissa personer har extra svårt att motstå sötsaker. Man fastslår också att levern verkar ha en viktigare roll i att påverka vad vi äter än man tidigare trott. Forskarna tror också att levern kan utsöndra hormoner som även styr annat vi väljer att äta och dricka.
Enligt resultaten verkar FGF21-hormonet även ha en koppling till mängden alkohol vi konsumerar, men några slutsater kring det är det för tidigt att dra.
Missa inte! Vårens härligaste glass – fizzy dizzy
Foto: IBL