Annons
 

Sockerfria alternativ bra eller bullshit? Experten svarar!

Är sötningsmedel ett bättre alternativ än vanligt socker? Borde vi till exempel välja coca cola light framför vanlig cola? Det finns både fördelar och nackdelar med alternativen, Baaams expert förklarar.

 

 
Annons
 
Annons
 
 

 

FRÅGA: ”Hur bra eller dåligt är egentligen sockerfria alternativ? Exempelvis när det kommer till läsk och saft?”
Sandra

Emanuel Widmark, näringsfysiolog.

Emanuel Widmark, näringsfysiolog.

Näringsfysiologen Emanuel Widmark svarar:
– När det gäller kost så ska vi sällan tänka i termer av bra eller dåligt. Det finns nästan alltid för- och nackdelar med alla val vi gör och det gäller bara att hitta den berömda lagom-dosen. Det är det som är så svårt.

Annons

Om du väljer sockerfritt så slipper du sockret, vilket utöver onödiga kalorier även innebär att vi kan få störiga blodsockerdippar och känna oss matta och griniga.

Gilla Baaam på Facebook

De sockerfria alternativen som är sötade med sötningsmedel, till exempel aspartam, stevia eller sukralos är inte giftiga i de doser vi får i oss, men de kan göra att vissa av oss omedvetet blir mer sugna på andra sötsaker. Så visst, du undviker de negativa effekterna av vanligt socker men många tenderar att få ett ökat energiintag under dagen om de dricker eller äter mycket produkter med sötningsmedel.

socker

Vilken läsk väljer du i hyllan?

För något år sedan publicerades en intressant studie om just konsumtion av lightprodukter där man såg en koppling till insulinresistens. Man tror att det kan bero på att lightprodukterna förändrar bakteriefloran i tarmen. Så om du är storkonsument av lightläsk så skulle jag med den informationen vi har idag säga att du bör dra ned på intaget av lightläsk, men att den vanliga läsken med socker självklart inte är bättre.

Det handlar om att äta måttligt av vad det än är för last vi har: Choklad, glass, vin, läsk osv oberoende av vilken form de kommer i. Håll dig till tio procent-regeln även när det gäller dessa produkter. Det vill säga, om du äter 90 procent bra mat så kan du ”fuska” dina tio procent utan att det får negativa effekter på din hälsa eller dina resultat.


Foto Thinkstock, Carl Klingspor